НОВИНИ

Светът в борба с COVID-19: Канада затвори границите, в САЩ ваксинират доброволци с тестов препарат

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:36, 17.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Общество

Канада затвори границите си. На по-голямата част от територията на САЩ също действат рестриктивни мерки. Индия и Австралия затвориха знакови туристически дестинации - Тадж Махал и операта в Сидни. Еквадор обяви извънредно положение заради заразата, Колумбия затвори границите си. В Иран временно са освободени 85 000 затворници, в опит да се ограничи Ковид 19.

Необичайно тихи и пусти са улиците в Лос Анджелис, Калифорния - всички заведения, казина, клубове са затворени. Работят хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Във Флорида обаче явно не се притесняват от заразата - плажовете в щата са пълни с хора.

В Сиатъл, щата Вашингтон - четирима доброволци бяха ваксинирани с тестов препарат срещу COVID-19. Специалисти обаче предупредиха, че ще минат месеци преди да е ясно дали ваксината работи. Заради огромния интерес към он лайн доставките, "Амазон" назначава допълнително 100 000 души и увеличава почасовата ставка на служителите си със съответно по 2 долара, евро и лири.

Заради предупрежденията, че новият коронавирус е особено опасен за възрастните хора, голяма верига супермаркети в Австралия обяви определени часове, в които те да пазаруват. Мнозинството приветства подобна мярка. Имаше обаче и недоволни.

Нова Зеландия обяви пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 7 милиарда и 300 милиона долара.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Правителството - от момента на избирането му, е фокусирано върху хората. Такъв е и отговорът ни сега - в условията на пандемия и на икономически последствия, които не сме виждали до сега, да поставим на първо и най-важно място нуждите хората.

Финансова помощ ще получи първо здравната система, след това бизнесите, на които ще им се наложи да освободят работници. Част от заплатите им ще бъдат изплатени оtтдържавата. В Нова Зеландия имат 8 случая на COVID-19.

А китайската провинция Хубей, от където тръгна заразата, се връща към нормалния си ритъм на живот - отварят магазини, работа възобновяват производства. Първите групи от лекари и медицински сестри, изпратени да помагат на колегите си в засегнатия район, вече се завръщат по домовете си. Прогнозите за китайската икономика също са обнадеждаващи - възстановяването ще бъде забележимо още през следващото тримесечие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЛК-Русе спира работа до 31 март
ТЕЛК-Русе спира работа до 31 март
Все още има български тирове, блокирани на словенската граница
Все още има български тирове, блокирани на словенската граница