НОВИНИ

Светът затяга мерките срещу коронавируса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:45, 26.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

По света - затягане на противоепидемичните мерки и протести срещу тях. Тенденцията за растеж на заразени с COVID-19 продължава - те вече са над 32 и половина милиона души. Според Световната здравна организация новият коронавирус не е изкуствено създаден. Броят на жертвите му може да достигне 2 милиона преди да има ваксина.

Според Майк Райън удвояване на смъртните случи от коронавирусна инфекция в световен мащаб преди да има масово достъпно ваксиниране е възможно.

"Трудно е да си го представим, но не е невъзможно. Както е видно - загубихме близо един милион души за изминалите 9 месеца, и ако приемем, че ваксина ще има след още 9 месеца - това е много голямо изпитание за всички, ангажирани с нея ", коментира той.

СЗО продължава да води преговори с Китай за участието на страната в схемата за финансиране на препарата, с която да се гарантира справедлив достъп до него на глобално ниво.

От световната асоциация за въздушен транспорт вече обявиха, че разпространяването на ваксината ще бъде сред най-големите предизвикателства пред сектора.

А сценариите за икономическото развитие в условията на пандемия стават все по-мрачни. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че ако няма зимен сезон в една от най-популярните провинции Тирол, това ще означава катастрофа.

"В Тирол, всяко трето евро идва от туристическия сектор. Ако зимният сезон не се случи, това ще означава икономическа катастрофа", коментира Курц.

Изказването му дойде само няколко часа, след като Германия обяви, че неналожителните пътувания до провинцията са нежелателни.

От днес във Франция и Великобритания действат по-строги мерки, чиято цел е да намалят разпространението на COVID-19. В Лондон е планиран протест срещу карантинирането, маските и ваксините. В речта си пред ООН, планирана за по-късно днес, Борис Джонсън се очаква да заяви, че пандемията е разделила международната общност и всички трябва да заработят отново заедно, за да се справят с тежките й последствия.

В Италия започва двудневно шествие в памет на жертвите на коронавирусната инфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десето юбилейно издание на "Фестивал на науката 2020-а"
Десето юбилейно издание на "Фестивал на науката 2020-а"
Арестуваха 7 души след атаката край старата редакция на "Шарли Ебдо" в Париж
Арестуваха 7 души след атаката край старата редакция на "Шарли Ебдо" в Париж