НОВИНИ

Светият синод не отменя богослуженията за Великден

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 12.03.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Общество

Въпреки увеличаващите се случаи на коронавирус у нас Светият синод няма да отмени празничните богослужения за Възкресение Христово.

Все пак патриарх Неофит още вчера изпрати писмо до митрополитите с указания за поведението на църквата, свещениците и миряните в условия на епидемия от коронавирус.

Епископ Йоан - варненски и великопреславски митрополит: В тези моменти на изпитание, ние като църква трябва да застанем и винаги сме до своите чеда. Богослуженията в нашите храмове няма да престанат. Храмовете ще бъдат отворени. Това винаги е било. Светът изживява много сложности - и болести като холера, чума, испански грип, винаги църквата е действала по този начин, защото тя всеки ден отслужва светата литургия - тайнството на тайнствата, което от векове се преподава по един и същ начин чрез приемането на тялото и кръвта Христови. Най-могъщото и най-силното средство, което да подкрепи духовно човека, било в телесна немощ, било в духовно терзание.

Той заяви, че препоръките са да се спазва изключителната хигиена, да има сериозно хигиенизиране на храмовете, да има поставяне на стелки, напоени с дезинфектант при влизане и излизане от храмовете и др. Епископът призова към спокойствие.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ананиев издаде заповед Втора градска болница да стане инфекциозна
Министър Ананиев издаде заповед Втора градска болница да стане инфекциозна
Започна срещата на президента Радев с кмета на Плевен
Започна срещата на президента Радев с кмета на Плевен