НОВИНИ

Световната банка отказа искане на Кристалина Георгиева за среща в нейна защита

световната банка отказа искане кристалина георгиева среща нейна защита
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:58, 26.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Бордът на директорите на Световната банка отхвърли молбата на настоящия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните в доклада Doing Business през 2018 година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според агенцията петиция за срещата е внесена от един от адвокатите на Георгиева до директора на борда на Световната банка. В него се подчертава, че одиторският доклад за нарушения при публикуването на доклада за банков рейтинг Doing Business за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, смятат, че служителите на Световната банка са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга в Doing Business за 2018 година. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са били завишени, а тези на Азербайджан са били изкуствено понижени.

Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени под натиска на Джим Йонг Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и най-вече под влияние на Георгиева.

Кристалина Георгиева отрече обвиненията към нея.

През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на докладите Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиакос с нова победа в Евролигата с участието на Везенков
Олимпиакос с нова победа в Евролигата с участието на Везенков
Лазаров също загуби в първия кръг на основната схема в Лима
Лазаров също загуби в първия кръг на основната схема в Лима