COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Световната икономика по време на рецесия: Как държавите се опитват да намалят щетите от COVID-19?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 25.03.2020
Чете се за: 03:14 мин.
Икономика

Пандемия, рецесия, криза. Тези думи чуваме отново и отново през изминалите седмици.

COVID-19 парализира световната икономика, а колко дълго ще продължи този период, в който редица бизнеси не функционират, никой не може да прогнозира. Още през януари една от най-могъщите икономики в света - Китай, беше изправена пред изпитание - епидемията постави цели райони под карантина, спряно беше производството, а изчисленията са, че само за първото тримесечие на годината, китайската икономика се е свила с 1.5%. По-песимистичните прогнозни говорят за потенциално свиване на икономиката с до 10%.

С разпространението на коронавируса, Европа все по-често започна да си задава въпроса - идва ли криза като тази от 2008-2009 година? И как да я предотвратим?

Лидерите са категорични, че няма да го допуснат, а паралелно с мерките, които държавите предприемат в борбата срещу заразата, се взимат и такива, които да спасят страните... от фалит.

Съединените щати ще отпуснат 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от пандемията.

Решението за тази колосална сума не беше никак лесно, а преговорите между Белия дом и Сената продължиха няколко дни. Идеята е да се окаже помощ както на засегнатите бизнеси, така и да се отпуснат финансови средства на голяма част от американските граждани - говори се за сума от около 1000 долара. Кризата с COVID-19 накара дори президента Доналд Тръмп, който от години повтаря своето мото "Америка на първо място", да заговори за по-отворен пазар - единственият начин икономиката да не потъне.

Какви мерки предприе Европа?

Институциите на Европейския съюз и държавите членки се договориха да облекчат фискалните правила и да мобилизират най-малко 25 млрд. евро от бюджета на ЕС за справяне с икономическите проблеми от коронавируса.

От замразяване на данъците, удължаване на сроковете за плащания, гарантирани заеми и държавни субсидии - идеите на различните правителства са много.

Ето и някои, които бяха припознати от различни държави:

Държавата като гарант за заеми и кредити за бизнеса:

Германия
Франция
Италия
Великобритания
Испания

Финансова помощ за служителите, засегнати от кризата:

Германия
Франция
Италия
Испания

Отлагане на плащането на данъци:

Германия
Франция
Испания
Великобритания

Отложено плащане на осигуровки:

Германия
Франция
Испания

Отложено плащане на дългове:*

Италия
Великобритания
Испания

*по данни на Financial Times

Водещите икономики на Стария континент обмислят:

ГЕРМАНИЯ

Правителството отпуска около 500 млрд. заеми за компаниите, засегнати от пандемията. По-голямата част от тези пари ще се осигури от KfW - федералната банка. За заем могат да кандидатстват всички, независимо от размера на бизнеса си. Берлин предвижда още мерки, с които да подпомогне бизнеса, сред които отлагане на данъци за милиарди евро. Федералната администрация разширява компенсаторните механизми за служителите, изпратени в принудителен неплатен отпуск. Подобна мярка беше приложена в страната и по време на кризата през 2008 г., когато близо 1.5 млн. германци получиха държавна помощ. Големи концерни като BMW и Siemens пък започнаха изкупуване на дялове от компании, застрашени от фалит.


ФРАНЦИЯ

Френският президент Еманюел Макрон даде твърда заявка, че Париж ще осигури неограничена помощ за всички компании и граждани, засегнати от коронавируса. Според финансовото министерство, тази помощ ще струва на държавата около 45 млрд. евро.

Вече са в сила механизми за подпомагане на останалите без работа служители, предвижда се и отлагане на плащането на корпоративния данък. Родителите, които нямат на кого да оставят децата си и се налага да не ходят на работа, докато са затворени училищата и детските градини, ще могат да излязат в болничен.

300 млрд. евро - това ще е размерът на сумата, с който държавата ще гарантира ликвидността на банките. Вече е създаден и т.нар. "фонд за солидарност", от който също ще се използват средства за подпомагане на най-засегнатите от пандемията. Предвижда се и финансова помощ за компаниите, в които има и държавно участие, сред които и авиопревозвача Ер Франс.

ИТАЛИЯ

Най-тежко засегнатата от коронавируса държава. Министърът на икономиката обеща, че никой няма да бъде оставен да се оправя сам. Рим вече отпусна първата финансова инжекция в размер на 25 млрд. евро. Приоритет е подпомагането на здравната система, за която са предвидени най-малко 1.15 млрд. 1.5 млрд. - за гражданска защита.

Предвижат се още: еднократна помощ от 500 евро за самоосигуряващи се лица, забрана за освобождаване на работници и финансов стимул за онези италианци, които работят и по време на карантината, включително таксиметровите шофьори, куриери и т.н.

Очаква се бизнесът да получи безлихвени заеми, да се замразят плащанията на ипотеки и кредити. Помощ ще бъде отпусната и на италианския авиопревозвач "Алиталия".


ИСПАНИЯ

Испания е втората най-засегната от коронавируса държава в Европа. Премиерът Педро Санчес заяви, че в страната започва най-голямата мобилизация на хора и ресурси в мирно време. Сред амбициозните планове на правителството е отпускане на 100 млрд. евро заеми за бизнеса, включително малкия и среден. Въвежда се мораториум върху изплащането на ипотеки за хората, чиито приходи са засегнати от кризата. Подобна мярка има и за битовите сметки. За да не се покачва безработицата, е въведен механизъм, който да подпомага работодателите и вместо да уволняват своите служители, да ги пускат в отпуск. 600 млн. са предвидени за най-бедната част от населението.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания все още е в началото на своята карантина, но правителството вече заяви, че предвижда около 330 млрд. британски лири в помощ на засегнатите от коронавируса. Средствата ще бъдат отпускани от "Банк ъф Ингланд" за големи компании, а за срок от една година всички засегнати са освободени от плащане на данък-сграда. Малкият и среден бизнес също ще може да се възползва от финансова помощ. Домакинствата, които изпитват финансови затруднения, се предлагат множество мерки, сред които отлагане на плащането на данъци и вноски по кредити.

И още идеи:

ШВЕЦИЯ

Швеция предлага мярка, тълкувана от мнозина като изключително смела и рискована - бизнесът да може да отложи плащането на данъци за срок до една година, което би коствало на шведската икономика около 27 млрд. евро. Или около 6% от БВП.

ХОНКОНГ планира да отпусне еднократно HK$10 000 на всеки гражданин.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МРРБ предостави над 1 млн. лв. за ремонт на авариралия тръбопровод във Варненското езеро
МРРБ предостави над 1 млн. лв. за ремонт на авариралия тръбопровод във Варненското езеро
Държавната комисия по хазарта - Решение 48 от 25.03.2020
Държавната комисия по хазарта - Решение 48 от 25.03.2020