НОВИНИ

Световната икономика по време на рецесия: Как държавите се опитват да намалят щетите от COVID-19?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 25.03.2020
6493
Чете се за: 03:14 мин.
Бизнес

Пандемия, рецесия, криза. Тези думи чуваме отново и отново през изминалите седмици.

COVID-19 парализира световната икономика, а колко дълго ще продължи този период, в който редица бизнеси не функционират, никой не може да прогнозира. Още през януари една от най-могъщите икономики в света - Китай, беше изправена пред изпитание - епидемията постави цели райони под карантина, спряно беше производството, а изчисленията са, че само за първото тримесечие на годината, китайската икономика се е свила с 1.5%. По-песимистичните прогнозни говорят за потенциално свиване на икономиката с до 10%.

С разпространението на коронавируса, Европа все по-често започна да си задава въпроса - идва ли криза като тази от 2008-2009 година? И как да я предотвратим?

Лидерите са категорични, че няма да го допуснат, а паралелно с мерките, които държавите предприемат в борбата срещу заразата, се взимат и такива, които да спасят страните... от фалит.

Съединените щати ще отпуснат 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от пандемията.

Решението за тази колосална сума не беше никак лесно, а преговорите между Белия дом и Сената продължиха няколко дни. Идеята е да се окаже помощ както на засегнатите бизнеси, така и да се отпуснат финансови средства на голяма част от американските граждани - говори се за сума от около 1000 долара. Кризата с COVID-19 накара дори президента Доналд Тръмп, който от години повтаря своето мото "Америка на първо място", да заговори за по-отворен пазар - единственият начин икономиката да не потъне.

Какви мерки предприе Европа?

Институциите на Европейския съюз и държавите членки се договориха да облекчат фискалните правила и да мобилизират най-малко 25 млрд. евро от бюджета на ЕС за справяне с икономическите проблеми от коронавируса.

От замразяване на данъците, удължаване на сроковете за плащания, гарантирани заеми и държавни субсидии - идеите на различните правителства са много.

Ето и някои, които бяха припознати от различни държави:

Държавата като гарант за заеми и кредити за бизнеса:

Германия
Франция
Италия
Великобритания
Испания

Финансова помощ за служителите, засегнати от кризата:

Германия
Франция
Италия
Испания

Отлагане на плащането на данъци:

Германия
Франция
Испания
Великобритания

Отложено плащане на осигуровки:

Германия
Франция
Испания

Отложено плащане на дългове:*

Италия
Великобритания
Испания

*по данни на Financial Times

Водещите икономики на Стария континент обмислят:

ГЕРМАНИЯ

Правителството отпуска около 500 млрд. заеми за компаниите, засегнати от пандемията. По-голямата част от тези пари ще се осигури от KfW - федералната банка. За заем могат да кандидатстват всички, независимо от размера на бизнеса си. Берлин предвижда още мерки, с които да подпомогне бизнеса, сред които отлагане на данъци за милиарди евро. Федералната администрация разширява компенсаторните механизми за служителите, изпратени в принудителен неплатен отпуск. Подобна мярка беше приложена в страната и по време на кризата през 2008 г., когато близо 1.5 млн. германци получиха държавна помощ. Големи концерни като BMW и Siemens пък започнаха изкупуване на дялове от компании, застрашени от фалит.


ФРАНЦИЯ

Френският президент Еманюел Макрон даде твърда заявка, че Париж ще осигури неограничена помощ за всички компании и граждани, засегнати от коронавируса. Според финансовото министерство, тази помощ ще струва на държавата около 45 млрд. евро.

Вече са в сила механизми за подпомагане на останалите без работа служители, предвижда се и отлагане на плащането на корпоративния данък. Родителите, които нямат на кого да оставят децата си и се налага да не ходят на работа, докато са затворени училищата и детските градини, ще могат да излязат в болничен.

300 млрд. евро - това ще е размерът на сумата, с който държавата ще гарантира ликвидността на банките. Вече е създаден и т.нар. "фонд за солидарност", от който също ще се използват средства за подпомагане на най-засегнатите от пандемията. Предвижда се и финансова помощ за компаниите, в които има и държавно участие, сред които и авиопревозвача Ер Франс.

ИТАЛИЯ

Най-тежко засегнатата от коронавируса държава. Министърът на икономиката обеща, че никой няма да бъде оставен да се оправя сам. Рим вече отпусна първата финансова инжекция в размер на 25 млрд. евро. Приоритет е подпомагането на здравната система, за която са предвидени най-малко 1.15 млрд. 1.5 млрд. - за гражданска защита.

Предвижат се още: еднократна помощ от 500 евро за самоосигуряващи се лица, забрана за освобождаване на работници и финансов стимул за онези италианци, които работят и по време на карантината, включително таксиметровите шофьори, куриери и т.н.

Очаква се бизнесът да получи безлихвени заеми, да се замразят плащанията на ипотеки и кредити. Помощ ще бъде отпусната и на италианския авиопревозвач "Алиталия".


ИСПАНИЯ

Испания е втората най-засегната от коронавируса държава в Европа. Премиерът Педро Санчес заяви, че в страната започва най-голямата мобилизация на хора и ресурси в мирно време. Сред амбициозните планове на правителството е отпускане на 100 млрд. евро заеми за бизнеса, включително малкия и среден. Въвежда се мораториум върху изплащането на ипотеки за хората, чиито приходи са засегнати от кризата. Подобна мярка има и за битовите сметки. За да не се покачва безработицата, е въведен механизъм, който да подпомага работодателите и вместо да уволняват своите служители, да ги пускат в отпуск. 600 млн. са предвидени за най-бедната част от населението.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания все още е в началото на своята карантина, но правителството вече заяви, че предвижда около 330 млрд. британски лири в помощ на засегнатите от коронавируса. Средствата ще бъдат отпускани от "Банк ъф Ингланд" за големи компании, а за срок от една година всички засегнати са освободени от плащане на данък-сграда. Малкият и среден бизнес също ще може да се възползва от финансова помощ. Домакинствата, които изпитват финансови затруднения, се предлагат множество мерки, сред които отлагане на плащането на данъци и вноски по кредити.

И още идеи:

ШВЕЦИЯ

Швеция предлага мярка, тълкувана от мнозина като изключително смела и рискована - бизнесът да може да отложи плащането на данъци за срок до една година, което би коствало на шведската икономика около 27 млрд. евро. Или около 6% от БВП.

ХОНКОНГ планира да отпусне еднократно HK$10 000 на всеки гражданин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 км опашка от товарни автомобили на "Капитан Андреево"
40 км опашка от товарни автомобили на "Капитан Андреево"
Над 800 души под домашна карантина са проверени от полицията във Варна
Над 800 души под домашна карантина са проверени от полицията във Варна