COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Световни организации с обща стратегия за борба срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:08, 26.03.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света

САЩ е новото огнище на пандемията от коронавирус - само за ден са регистрирани повече от 10 000 нови случая, а починалите са над 1 000.

Европа плаща най-тежката цена с две трети от жертвите. Усложнена остава ситуацията в Испания и Италия, расте броят на болните в Германия и Франция. Русия е сред последните държави, които затварят въздушните си граници.

Испания удължи извънредното положение - строгите рестриктивни мерки остават в действие до 11 април, включително. Предложението беше прието, въпреки обвиненията от страна на опозицията, че властта се е забавила с предприетите мерки.

В Италия въпреки че броят на жертвите на коронавирусната инфекция е голям, експерти смятат, че пикът е преминат.

От утре Русия забранява всички полети от и за страната, с изключение на онези, които връщат руски граждани. Следващата седмица в Русия е неработна, но ще се плаща.

В Китай - от където тръгна всичко, няма нов местен случай, всички регистриран са привнесени. Пекин активно споделя информация и опит в борбата с коронавируса с целия свят.

Луо Джухуи, зам.-министър на външните работи: Китайското правителство е оказало помощ на 83 държави и международни организации, сред които Световната здравна организация и Африканския съюз. Помощта включва тестове и предпазни маски. Дарили сме и 20 милиона долара на СЗО, с които да се подпомогнат международните усилия за овладяване на кризата.

В САЩ финално одобрение получи пакетът за стимулиране на икономиката на стойност 2 трилиона долара. Това на практика означава, че почти всеки американец ще получи чек на стойност 1 200 долара, а за всяко дете се отпускат по 500.

На обща виртуална пресконференция ООН, УНИЦЕФ и СЗО обявиха координиран глобален план за борба с Ковид 19. Стойността на пакета е два милиарда долара и те ще бъдат насочени към най-уязвимите държави по света, където хората са в най-голям риск.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: COVID-19 заплашва цялото човечество. И то трябва да отвърне. Индивидуалните отговори на отделните страни няма да са достатъчни. ... Добре разпределена, тази сума ще спаси много животи и ще въоръжи хуманитарни агенции и неправителствени организации с материали за тестване и медицинско оборудване. Така те ще могат И да се грижат за болните, И да пазят здравните работници.

Заради безпрецедентната ситуация повечето авиокомпании по света приземиха самолетите си. Особено емоционален се оказа този момент за стюардеса от Върджин Австралия, която благодари и от името на екипажа пожела всички да се видят скоро отново във въздуха.

Пандемията има и положителни страни - въздухът над големите градове в Европа като Милано, Лисабон, Мадрид е значително по-чист.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ предлага НС да не работи до изтичане на извънредното положение
ГЕРБ предлага НС да не работи до изтичане на извънредното положение
Да се биеш на два фронта. Сирия и COVID-19
Да се биеш на два фронта. Сирия и COVID-19