НОВИНИ

Свлачища ще забавят изграждането на АМ "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Завършването на автомагистрала "Струма" ще се забави заради свлачища в района на тунел "Железница". Те са от преди година и половина, но едва сега в АПИ са внесени проекти за укрепването им. През това време строителни дейности в участъка след края на трасето в движение към Благоевград, преди виадукта, както и след тунела, не са извършвани. Това каза заместник -министърът на регионалното развитие Иван Шишков, който днес направи проверка на строителството на АМ "Струма“.

Три са свлачищата в участъка около тунел "Железница“. Две от тях не са големи и са след тунела, посока от София към Кулата. Най-проблемно обаче е свлачището преди тунела и преди мостовете, непосредствено преди края на магистралата.

"На практика ще се получи така, че ще имаме тунел, ще имаме мост и няма да имаме път до тях. Това е изключителен парадокс. За съжаление за пореден път МРРБ се сблъсква с този проблем – цялостното планиране и цялостното строителство, даже включително на определени участъци от магистралата, където има проблем, той се замита, продължава се нататък и за съжаление накрая нямаме път, цялостен", коментира зам.-регионалният министър Иван Шишков.

Все още не е ясно кога ще започне укрепването на свлачищата.

"В момента са внесени проекти в АПИ. Тоест, тепърва ще бъдат разглеждани проектите, ще бъдат одобрявани проектите и разбирате, че в един момент ще трябва да се укрепва свлачище в средата на зимата. Година и половина е загубено", допълни Шишков.

Шишков допълни, че с изключение на двата проблемни участъка се работи изключително интензивно по изграждането на АМ "Струма“. Строителите твърдят, че тунел "Железница“ ще бъде готов в обявения срок - до април месец следващата година, а мостът преди него – до края на тази.

Автор: Йорданка Бакалска

Снимки: Йорданка Бакалска, МРРБ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров обяви играчите си, повика вратар дебютант
Ясен Петров обяви играчите си, повика вратар дебютант
Над 40% от българите нямат пари за отопление
Над 40% от българите нямат пари за отопление