НОВИНИ

СЗО: Пръскането с дезинфектант по улиците не елиминира коронавируса

сзо пръскането дезинфектант улиците елиминира коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:06, 16.05.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Пръскането на дезинфектант по улиците, което се практикува в някои страни, не елиминира новия коронавирус и дори представлява риск за здравето, предупреди Световната здравна организация в събота, цитирана от АФП.

В документ за почистването и дезинфекцията на повърхности като част от мерките срещу вируса, СЗО казва, че пръскането може да бъде неефективно.

"Пръскането или опушването на открити пространства, като улици или пазари, не се препоръчва за унищожаване на вируса COVID-19 или други патогени, тъй като дезинфектантът се инактивира от мръсотия и отломки“, обяснява СЗО.

"Дори при липса на органична материя е малко вероятно химическото пръскане да покрие адекватно всички повърхности за продължителността на необходимото време за контакт, необходимо за инактивиране на патогените.“

СЗО заяви, че улиците и тротоарите не се считат за "резервоари на инфекция" от COVID-19, добавяйки, че пръскането с дезинфектанти, дори навън, може да бъде "опасно за човешкото здраве". Документът подчертава също, че пръскането на хора с дезинфектанти "не се препоръчва при никакви обстоятелства".

"Това може да бъде физически и психически вредно и да не намали способността на заразения човек да разпространява вируса чрез капчици или контакт“, се казва в документа.

Разпръскването на хлор или други токсични химикали върху хората може да причини дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни ефекти, се казва още в препоръките на СЗО.

Организацията предупреждава и срещу системното пръскане и изпаряване на дезинфектанти върху повърхности в закрити помещения, позовавайки се на проучване, което показа, че то е неефективно извън зоните за директно приложение.

„Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант“, се казва в съобщението.

Вирусът SARS-CoV-2, причинителят на пандемията, която уби повече от 300 000 души по целия свят от появата си в края на декември в Китай, може да се прикрепи към повърхности и предмети. Понастоящем обаче няма точна информация за периода, през който вирусът остава заразен по различните повърхности.

Проучванията показват, че вирусът може да остане на няколко вида повърхности в продължение на няколко дни. Тази максимални продължителност обаче е само теоретична, тъй като резултатите са записани при лабораторни условия и трябва да се тълкуват с повишено внимание в реалната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки за спазване на правилата за движение в Кърджали
Масови проверки за спазване на правилата за движение в Кърджали
БНТ излъчи специалното издание на Евровизия "Europe Shine A Light"
БНТ излъчи специалното издание на Евровизия "Europe Shine A Light"