COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:03, 07.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Общество
сзо света достигат милиона медицински сестри

На фона на ситуацията с коронавируса в света все по-остро се усеща недостиг от медицински сестри. Дефицитът на сестрински персонал в световен мащаб е най-малко 5,9 милиона кадри, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

В света има малко под 28 милиона медицински сестри. От 2013 г. до 2018 г. техният брой се е увеличил с 4,7 милиона.

Въпреки това недостигът на сестрински персонал в световен мащаб остава 5,9 милиона, като най-остро се усеща недостигът на медицински сестри в Африка, Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, както и в редица страни в Латинска Америка.

Според доклада, с цел предотвратяване на глобалния дефицит на кадри, отделните държави, които се сблъскват с този проблем, трябва да увеличат броя на завършващите медицински сестри средно с 8% годишно. Това ще струва приблизително 10 долара на глава от населението годишно.

„Политиците знаят колко струва подготовката и запазването на професионалните медицински сестри, но едва сега много от тях започват наистина да осъзнават реалната стойност на сестринския персонал“, заяви Анет Кенеди – председател на Международния съвет на медицинските сестри. Според нея, всеки долар, вложен в развитието на професията на медицинската сестра, носи осезаем резултат, когато става въпрос за здравето и благополучието на хората.

Държавите са длъжни да обезпечат финансово ускорената подготовка на медицински сестри и да създадат достатъчно работни места за тях, пише още в доклада.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Психолози от Варна консултират по телефона и онлайн
Психолози от Варна консултират по телефона и онлайн
Инспекцията по труда: Служителите да не се съгласяват за прекратяване на договор по взаимно съгласие
Инспекцията по труда: Служителите да не се съгласяват за прекратяване на договор по взаимно съгласие