НОВИНИ

СЗО запретна ръкави, търси произхода на COVID-19 в Китай

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:00, 25.05.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още
сзо запретна ръкави търси произхода covid китай
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, но времето на посещението все още не е уточнено.

Това съобщи днес на брифинг директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън, цитиран от ТАСС.

"В момента обсъждаме мисията с колегите си от Китай", отбеляза той.

"Доколкото разбирам, все още не е определена конкретната дата на научната мисия, но чакаме най-ранната възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни. Целта на мисията е да разбере произхода на вируса. Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход", добави експертът.

"Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса", добави генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

На свой ред Мария Ван Керхове, ръководител на нововъзникващите отдели по болести и зооноза на СЗО, заяви, че една от основните задачи за учените в момента е "идентифициране на междинния носител".

Тя заяви: "Ние приветстваме възможността да ангажираме международната общност, за да разберем произхода на вируса и взаимодействието между диви животни и хора".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 68 дни епидемия – в Черна гора няма COVID-19
След 68 дни епидемия – в Черна гора няма COVID-19
Япония свали извънредното положение, но с едно наум
Япония свали извънредното положение, но с едно наум