НОВИНИ

Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:39, 23.11.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори настояват за тройно увеличение на първоначалната такса за превоз. Подписа си под това искане са сложили от 40 таксиметрови фирми от цялата страна. Тъй като предложението е внесено още преди година и от тогава чака отговор от министъра на транспорта - таксиметровите шофьори се заканиха да протестират с палатков лагер пред министерството.

Първоначалната такса да бъде три пъти размера на минималната тарифа за 1 км пробег, настояват таксиметровите шофьори. Те не са съгласни на по-малко увеличение, защото това нямало да им реши проблемите.

"Няма да доведе до подобряване на работната среда, чрез увеличаване на доходите на шофьорите и няма да намали отказите от късите курсове", каза Красимир Цветков, председател на синдиката на таксиметровите шофьори.

Между 25-50% от всички таксиметрови превози се изпълняват в нерентабилния диапазон от 3 до 3,5 км. Това означава, че всеки курс се изпълнява на загуба.

Клиентите на услугата обаче по-скоро са против увеличението.

Липсата на рентабилност кара таксиметровите шофьори да работят по-дълго от позволената 12-часова смяна, за да си докарат нормални доходи. Тарифите в бранша пък не са увеличавани повече от 10 години, оплакаха се още таксиметровите шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Да пътуваш и по време на пандемия
От първо лице: Да пътуваш и по време на пандемия
Чака се експертиза за психическото състояние на майката, убила децата си
Чака се експертиза за психическото състояние на майката, убила децата си