НОВИНИ

Талибаните отбелязват 1 година от връщането си на власт

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:58, 15.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Талибаните обявиха днешния ден за празничен в Афганистан. По този начин те отбелязват една година от връщането си на власт след изтеглянето на Съединените щати и техните съюзници, сложило край на 20-годишното им присъствие в страната. На 15 август миналата година талибаните влязоха без съпротива в столицата Кабул след светкавична офанзива на цялата територия на Афганистан срещу правителствените войски. Управлението им е белязано от дълбока хуманитарна криза и силно ограничаване на правата на жените.

На 15 август 2021 г. животът на афганистанците се преобърна. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха контрола над Афганистан, налагайки нов ред.

За жените днес са недостъпни много обществени длъжности, забранено им е сами да пътуват извън града, където живеят. Трябва да носят навън дреха, изцяло покриваща тялото, за предпочитане бурка. Момичетата са лишени от образование. Но някои афганистански жени избират да се борят, създавайки тайни училища.

"Не им позволяват да ходят на училище. Момичетата, които идват тук са между 12- и 16-годишни и са от съседни къщи", казва Хамида Аман, създател на тайно училище.

"Рисковано е да го правим. Мога да пострадам лично. Талибаните тормозят нашите братя и бащи като наказание", оплаква се учителка по история.

Въпреки страха, момичетата искат да учат. Мечтаят да станат лекари, юристи или търговци. В университетите студентките са отделените със завеса:

"Постепенно изчезваме от обществото, изтласкани сме от публичното пространство".

Страната е икономически нестабилна и преди управлението на талибаните, но ситуацията се влошава след спирането на международната помощ, която представлява 80% от бюджета на Афганистан. Близо половината от населението е изправено пред продоволствена несигурност, а повече от един милион деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков осъди МВР, уволнен е незаконно
Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков осъди МВР, уволнен е незаконно
103 глобуса: Художествена пътека в Лондон „говори“ за расовата справедливост (Снимки)
103 глобуса: Художествена пътека в Лондон „говори“ за расовата справедливост (Снимки)