НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": Гледайте филма "Среща в Банат"

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 02.06.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

Филмът "Среща в Банат" от поредицата "В кадър" ни запознава с наследниците на банатските българи, които живеят в селата Винга, Стар Бешенов и град Тимишоара, Румъния, с техните традиции и обичаи, съхранени през столетията. Повод за срещата в Банат на екипа и банатската общност са прожекциите на филми на РТВЦ- Русе, които са снимани преди десетилетие по същите тези места. Сега зрители са порасналите участници в кинолентите и техните семейства.

В "Среща в Банат" документалният разказ ни пренася в района на Трансилвания, Румъния и ни запознава с духовните представители на банатските българи-свещениците от римокатолическата църква, съхранили тяхната вяра при бягството на предците им след разгрома на Чипровското въстание. В повествованието участват още преподаватели, общественици, учители от българското училище в Стар Бешенов, журналисти, които издават вестника на банатските българи в Тимишоара.

Екипът на филма се среща с всеки един от тях и в рамките на броени дни надниква в тяхното ежедневие, в начина, по който българската общност на т. нар. павликяни - както те самите се наричат – се веселят и съхраняват българските народни песни и обичаи.

Филмът "Среща в Банат" е част от линията на обществената телевизия да ни запознава с живота на българските общности зад граница, с техните тежнения и радости. Той е осъзнат стремеж за изграждане на мост между нас българите, които живеят върху географската територия на страната и българската диаспора в Румъния, запазила народността и вярата, но не променила езика и любовта към Родината.

Автор и режисьор на филма е Калчо Петков, оператори са Пиц Даниел и Деян Маринов, изпълнителен продуцент - Весела Смилец, редактор - Виолета Никифорова, звукорежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, видеотехник - Радослав Киров, организатор - Светлана Петрова, монтажът е дело на инж. Павлина Иванова.

Гледайте филма "Среща в Банат" на 2 юни, от 22:00 часа, в рубриката "В кадър" по БНТ 1.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарната зала за окончателно гласуване
Промените в Закона за съдебната власт влизат в пленарната зала за окончателно гласуване
Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена
Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена