НОВИНИ

Те са млади и образовани, те протестират в Ирак. Искат си баловете

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 24.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Пандемията обърка и застраши плановете на милиони завършващи ученици и студенти по цял свят.

В Ирак ударът за тях е още по-голям, защото преди карантината заради COVID-19 в страната имаше мащабни протести, които допълнително навредиха на учебния процес.

Те протестират – този път срещу мерките, наложени заради коронавируса.

Недоволни са, че университетите са затворени от месеци, а за много специалности годината ще бъде обявена за нулева.

За Ранийн това е трябвало да бъде много значима година - тя е на финала на обучението си по телекомуникационни науки в един от университетите в Багдад.

"Това е последната ми година в университета. Трябваше да завърша и това да ме направи щастлива! Но първо бяха протестите, а сега дойде и коронавирусът", обясни тя.

На първи октомври 2019-а - началото на академичната година в Ирак, в страната избухнаха антиправителствени протести. Народът се надигна срещу властта - хората поискаха демократични промени и смяна на проядената от корупция политическа класа.

Вместо по скамейките в учебните зали, студентите се озоваха начело на гражданското недоволство. Заради ниската посещаемост, повечето учебни заведения преминаха към онлайн или дистанционно обучение и насрочиха изпитите от първия семестър за февруари/март 2020 година. И тогава се случи COVID-19... Коронавирусът постави под карантина и Ирак.

"Радостта от завършването - когато все пак се върнем към лекциите и можем да видим приятелите си, няма да е същата. Атмосферата, церемонията, сбогуването - нищо... Ние няма да преживеем нищо от това", настоява Ранийн.

Тя е една от 150-те хиляди младежи, които вероятно няма да завършват висшето си образование. Това ще възпрепятства излизането им на пазара на труда. При това в държава, в която младежката безработица е 36% и вероятно ще расте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ прави ретроспективен филм за историята на наградите "Аскеер"
БНТ прави ретроспективен филм за историята на наградите "Аскеер"
Реваншът между Ливърпул и Атлетико довел до 41 смъртни случая от коронавирус
Реваншът между Ливърпул и Атлетико довел до 41 смъртни случая от коронавирус