НОВИНИ

Терорът в Ница: По следите на тунизийската връзка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 30.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Властите в Тунис ще разследват т.нар. Организация Махди, поела отговорност за нападението с три жертви в базиликата Нотр Дам в Ница. В града ще бъдат изпратени допълнително 120 полицаи, френските посланици по граница са инструктирани да повишат сигурността на мисиите си. Френското външно министерство призова френските граждани зад граница към бдителност с предупреждение "заплахата е навсякъде".

Френската полиция е неутрализирала мъж, който заплашвал служителите на реда с два ножа в 15-и район на Париж. При инцидента няма пострадали, съобщиха френските власти.

Простреляният в Ница като извършител 21-годишен тунизиец Брахим Аусауи е бил арестуван през 2016-а за проява на насилие с нож, съобщи правосъдието в Тунис. Според френските власти той е влязъл в Европа по море през италианския остров Лампедуза на 20 септември.

В деня на нападението е пристигнал в Ница с влак, единствено с документи от италианския Червен кръст. На гарата е променил облеклото си - обърнал е връхната си дреха и е сменил обувките си.

"След като напуска гарата, изминава около 400 метра до базиликата Нотр Дам. Влиза вътре в 8.29 сутринта и остава по-малко от половин час. През това време е нападнал трите жертви", обясни прокурорът Жан-Франсоа Рикар.

След нападението в тунизиеца са открити Коран, два телефона и 30-сантиметров нож. Край раницата му имало още два неизползвани ножа. По случая е задържан и 47-годишен мъж. Аусауи е пристигнал във Франция, за да си намери работа, твърди неговото семейство в град Сфакс, Тунис. След училище започнал да поправя мотоциклети, но искал да отвори бензиностанция, разказва майката.

21-годишен тунизиец стои зад атаката в Ница

"Молеше се от две години и половина. Ходеше на работа и се връщаше у дома. Не излизаше, не се срещаше с хора. Носеше си кафе от работа и го пиеше вкъщи".

"Каза, че отива във Франция да работи. Там е по-добре от Италия, където има твърде много хора. Обади ни се в сряда, пристигна във Франция в 20.00 или 21.00 часа", разказа братът на задържания Ясин.

Всички символи на Френската държава и на Християнството са потенциални мишени, предупреди шефът на полицията в Ница. Той отбеляза, че разследването на нападението ще разчита на системата за видеонаблюдение. Улиците на града следят 3300 камери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора от цяла Полша се събраха на протест във Варшава
Хора от цяла Полша се събраха на протест във Варшава
От нашите пратеници: Ролята на Америка в света при Тръмп и Байдън
От нашите пратеници: Ролята на Америка в света при Тръмп и Байдън