НОВИНИ

Тестовете за заразените у нас ще се правят по три начина

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 27.03.2020
10550
Чете се за: 02:19 мин.
Политика

Има три основни начини за установяване на заразени от коронавирус, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

В последните дни доста възбуди интерес как реално в България се установяват заболелите от коронавирус и как се проследяват заболелите от коронавирус. Днес докладвах подробно на МС каква е стратегията на Щаба за установяването, идентифицирането на тези болни и след това проследяването им съответно, каза ген. Мутафчийски.

Председателят на щаба показа графика, която показва на кой етап ще бъде въведен и третият вид метод за тестване, за да прогнозират как ще се развие заразата.

Ген. Мутафчийски: Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Затова той е отразен с червената линия и слизаща е кривата на епидемията в България.

Председателят на щаба обясни, че този начин в България има възможност да се извършва при пълен капацитет на лабораториите, които работят в размер на около 1000 - 1200 случая дневно. Това означава, че около 30 000 теста месечно. Изразено като цени това е около 930 000 лв. на месец, заяви той.

Вторият начин е с флуоресцентно флуоресцентен имунохроматографски анализ.

"Тези тестове ще дадат възможност за бързо изследване и откриване на заразени. От тях може да се правят между 10 000 и 20 000. Около 10 млн. ще струва това ако се правят по 300 000 теста месечно", уточни Мутафчийски.

По думите му т. нар. бързи тестове установяват колко хора са заболели без да са разбрали. "40 000 такива тестове могат да се правят на ден, което възлиза на стойност от 20 млн. на месец", изчисли председателят на щаба.

Снимка: Десислава Кулелиева

Министър Младен Маринов припомни, че от началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са близки връзки на установени с положителни проби.

Той уточни, че към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководството на компетентните прокуратури. "Продължаваме работа, за да гарантираме спазването на тези мерки, защото и щабът казва, че това е най-основното нещо, което най-добре рефлектира и забавя разпространението на вируса", допълни министърът.

Той обясни, че към момента има над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в София и големите градове - Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново.


Младен Маринов - министър на вътрешните работи: По отношение на мерките, които най-много затрудняват хората, това са именно контролно-пропускателните пунктове при входовете и изходите на областните градове. Знам, че има затруднения при движението, че създава допълнително затруднение попълването и предаването на декларация, но тези мерки са нови както за министерството, така и за обществеността. В началото те наистина създаваха много проблеми, но с промени в заповедта на министър Ананиев, диференцирахме задълженията на гражданите, така че да дадем приоритет на лекарите, на медицинските лица и хора, които са свързани с работа в критичната инфраструктура в страната - електроразпределителни дружества, телекомуникации, бърза помощ, транспорта. Естествено, където позволява инфраструктурата, са направени допълнителни коридори.


Министър Маринов заяви, че служители на толсистемата също помагат на контролно-пропускателните пунктове. Те насочват основно товарния трафик за облекчаване на движението.

Той обясни, че основните проблеми към момента се оформят на отходите от Перник към София, но се прави всичко възможно да се преразпределят потоците. Според Маринов на Владая към момента има около 2 км опашка и са изпратени 12 полицейски служители, които едновременно проверяват.


Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Мерките са строги и такива трябва да бъдат докрая, за да издържим. Моля гражданите за разбиране. Изказвам благодарност на всички полицейски служители, които работят денонощно на улицата. Към момента всички те са мотивирани, защитни облекла има за всички, направили сме така, че да им се раздава храна и топли напитки по време на дежурствата.

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пикът на разпространение на COVID-19 у нас се очаква около Великден
Пикът на разпространение на COVID-19 у нас се очаква около Великден
Цветана Манева: Театърът е вечно изкуство
Цветана Манева: Театърът е вечно изкуство