НОВИНИ

Тестват всички пациенти в "Пирогов" с PCR тест

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:20, 12.05.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Всички пациенти, които постъпват за лечение в болница "Пирогов", вече се изследват за COVID-19 с PCR тест. Болницата е на първо място по брой заразени с вируса медици в страната.

Тестването на пациентите ще намали значително риска от вътреболнична инфекция и заразяване на медицински персонал и други пациенти. Пробите ще се изследват в собствената лаборатория на болницата като по този начин се скъсява времето за обработка.

Д-р Даниел Божидаров - УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": В момента приемаме един пациент. Трябва да изключим, че няма вирусна инфекция.

Втори ден лекарите в предтриажната зона на "Пирогов" посрещат всеки, приет за лечение и го тестват безплатно с PCR.

Д-р Даниел Божидаров - УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": За да са спокойни всички, че пациентът не е носител на вируса.

Д-р Стефан Овнарски - специализант по неврохирургия: Един вид като сито преди останалата част от болницата.

Близо 60 медици тук са били заразени в последните два месеца. Именно затова сега се подхожда с изключително внимание към всеки пациент - при планов прием той се настанява за 24 часа в отделно помещение и там изчаква резултата от пробата. Едва след това започва лечението.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Създадени са буферни зони буквално във всяка сграда, където да се настаняват тези пациенти. Искаме да направим една стерилна среда вътре в болницата и да престане този порочен цикъл на влизане на заразени болни.

При наистина спешните пациенти подходът е различен.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов": Когато се налага спешно оперативно лечение, то ще бъде извършвано по спешност, като се взимат всички предпазни мерки, все едно имаме потенциално заразен с COVID.

Между 50 и 70 проби на ден се очаква да бъдат обработвани. Само за няколко часа днес двамата дежурни лекари са изследвали над 30 пациенти.

В лабораторията ще използват така наречената пул система, при която едновременно се обработват 4 или 5 проби. Така значително ще се намали броят на използваните тестове, а и цената им ще падне до 15 лева на пациент, казват от болницата.

Живка Такева: Щом "Пирогов" го прави и другите трябва да го правят според мен.

Следващите седмици ще покажат какъв е резултатът от въвеждането на задължителното предварително тестване с PCR на пациентите в болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скопие: Изданието на БАН е обикновен памфлет с нисък стил
Скопие: Изданието на БАН е обикновен памфлет с нисък стил
Европа в първите дни с облекчени мерки срещу коронавирус
Европа в първите дни с облекчени мерки срещу коронавирус