НОВИНИ

Тежка остава ситуацията с COVID-19 в редица европейски страни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:13, 24.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Полският президент Анджей Дуда е поредният световен лидер, заразен с вируса. От екипа му съобщават, че той се лекува и се чувства добре.

Редица европейски държави въведоха строги мерки, сред които и вечерен час. Недоволни представители на бизнеса в Неапол излязоха на протест, стигна се и до сблъсъци.

Петък вечер, в Рим. Историческият център на италианската столица е безлюден, след като влезе в сила вечерен час. От полунощ до 5 сутринта, италианците нямат право да напускат домовете си, освен при крайна необходимост.

Ситуацията в Неапол, обаче, изглеждаше по друг начин. Стотици представители на бизнеса излязоха на протест срещу вечерния час и очакваното допълнително затягане на мерките в Кампания. Стигна се и до сблъсъци между полицията и протестиращите.

От началото на месеца броят на заразените в Италия е скочил със седем пъти.

СНИМКИ: БГНЕС

Франция стана втората европейска държава с над 1 млн. заразени. Френският президент Макрон предупреди, че вирусът може да се задържи най-рано до следващото лято. За последните 24 часа потвърдените случаи са над 43 хиляди.

Рекорди има и в Полша, Нидерландия, Румъния, Португалия и Унгария.

От СЗО предупреждават, че втората вълна на пандемията в Европа е със спираловидно покачване на броя на новозаразените. Рекордите, които вече ежедневно се отчитат, са повече от смущаващи.

"Следващите месеци ще бъдат много тежки, а няколко държави следват опасна траектория. В прекалено много страни се наблюдава чувствителен скок на броя на заразените. Болниците са препълнени, интензивните отделения работят на пълен капацитет. Призоваваме лидерите да предприемат незабавни действия, за да не допуснат хора да загиват, здравни системи да рухват, а училищата да затварят", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Затягане на мерките има и в други части на Европа. В Берлин вече ще трябва да се носят маски и на открито на по-оживени места като пазари или търговски улици. Глобата за нарушителите е между 50 и 500 евро.

В сила влезе и вечерният час за част от Гърция, включително за Солун и Атина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомба разкъса автобус в Афганистан и взе жертви (Видео)
Бомба разкъса автобус в Афганистан и взе жертви (Видео)
В Световния ден на операта: Концерти на 6 континента и "Кармен" на софийска сцена
В Световния ден на операта: Концерти на 6 континента и "Кармен" на софийска сцена