НОВИНИ

Тежка ВиК авария в Хасково, призовават гражданите да не ползват водата за пиене

тежка вик авария хасково призовават гражданите ползват водата пиене
bnt avatar logo
от БНТ
14:06, 22.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка авария по ВиК мрежата на Хасково е възникнала в 13.00 ч. вчера след пускането на помпена станция „Ябълково“, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При пускането на станцията, поради силното налягане на водата, възниква авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково са започнали веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията обаче се оказва по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура.

Регионалният министър Виолета Комитова и ръководството на „Български ВиК Холдинг“ са своевременно информирани за създалата се ситуация, която оставя жителите на областния град Хасково, както и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница без питейна вода.

Към 12.00 ч. днес има вода в целия град, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части на града за отстраняване на аварията. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“.

След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“.

От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.

ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е създала организация два ВиК оператора – в Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на аварията. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг” ЕАД, чийто принципал е регионалното министерство. С помощта на ръководството на ВиК Холдинга и управителя на ВиК-Хасково е създадена организация ВиК-Бургас да изпрати тръби и резервни части, а ВиК-Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места.

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамес Родригес продължава кариерата си в Катар
Хамес Родригес продължава кариерата си в Катар
Христо Иванов: Независимостта е волята да отстояваме способността да взимаме решения за съдбата си
Христо Иванов: Независимостта е волята да отстояваме способността да взимаме решения за съдбата си