НОВИНИ

ТИР-паркингът на летището край Узунджово вече работи

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 27.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Общество

Трансформирането на бившето летище край хасковското село Узунджово в най-галемия ТИР-паркинг у нас е на финален етап. Буферното съоръжение ще е мястото, на което шофьорите ще могат да изчакват преминаването на задължителната 14-дневна карантина след всеки курс в чужбина. Така значително ще се облекчат самите шофьори, а и ще стопи колоната от тежкотоварни камиони в района на Свиленград и "Капитан Андреево".

Новият паркинг на бившето летище край хасковското село Узунджово вече функционира. Тук са и първите пристигнали камиони, а опашката на граничния пункт "Капитан Андреево" е намаляла до минимум и вече е 4-5 км.

Още в първите часове на деня над 80 тежкотоварни камиона бяха отбити за престой тук на паркинга на бившето летище в село Узунджово. Проверки следят за това шофьорите да не напускат камионите си и да спазват нужната дистанция

Вече се монтират химически тоалетни и осветление. Осигурява се възможност за разполагане и на павилиони за храна.

Д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково: До момента бяха почистени старите писти, постави се осветление, зареждаме в момента и тоалетните, които да подобрят санитарно-хигиенните условия на шофьорите.

Д-р Соня Димитрова - директор на РЗИ-Хасково: Тук ще бъде осигурена храна и вода на хората, ще бъде доставена вода с водоноски. Ще бъде осигурен дезинфектант от агенцията, която стопанисва паркинга и лични предпазни средства на хората от камионите.

Капацитетът на буферния паркинг е за над 2200 тежкотоварни автомобила.

Гл. комисар Светлан Кичиков - директор на ГД "Гранична полиция": Направена е много добра организация, така, че малко преди да бъде източена опашката, която е в момента на "Капитан Андреево", да могат да бъдат подадени достатъчен брой от тези товарни автомобили, които са паркирани тук.

По неокончателни данни на Гранична полиция обработените камиони от 8 ч. на 26 март до 7 ч. тази сутрин са общо 1709 на "Капитан Андреево".

Станислав Дечев - кмет на Хасково: Самият ред ще се осъществява от Пътната агенция. Те отговарят и за санитарно- битовите условия. МВР и Гранична полиция ще извършват охраната на паркинга.

Задължението за дезинфекция на камионите е на фирма, с която АПИ ще подпише договор. Здравните инспектори ще следят дали и как се случва това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът мина в извънреден режим заради Covid-19 - как ще работи?
Парламентът мина в извънреден режим заради Covid-19 - как ще работи?
Отбелязваме Световния ден на театъра
Отбелязваме Световния ден на театъра