НОВИНИ

Тодор Чобанов: Единственият реалистичен сценарий за София е отварянето на детските градини в пълен състав

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 18.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Детските градини в София ще отворят, когато се получат съответните указания от здравните власти. От няколко седмици се правят проверки.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община: Ние не можем да дадем каквито и да е разпореждания преди да получим указания от здравния и образователния министър. Действително имаше с техните администрации консултации, обсъждаха се различни варианти, включително и поетапно отваряне с по-малки групи. Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези намалени групи. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите.

Той уточни, че още преди месеци са изпратени указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти.

"Броят на децата в системата се движи в момента около 44 000. Няма критерий, по който да бъдат избрани от 20-30 деца в група – 10, които да посещават една по-малка група", допълни Чобанов.

Детските градини закупуват от своя бюджет необходимите материали и при необходимост се дофинансират. Зам.-кметът на Столична община призова родителите да не се притесняват, защото градините ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита. Има достатъчно хора в системата на детските градини, неизбежно е обаче и затягането на входа – ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров отново в действие по БНТ3
Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров отново в действие по БНТ3
Различното лято на плажа. Какво ще е то? Отговаря Николина Ангелкова
Различното лято на плажа. Какво ще е то? Отговаря Николина Ангелкова