НОВИНИ

Толсистемата вече функционира нормално

Александър Марков
от Александър Марков
12:12, 02.03.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Бизнес

След кратката пауза в работата на толсистемата от сутринта тя вече функционира нормално. Проблеми и опашки по граничните пунктове няма, обявиха от Националното толуправление.

Около 43 минути е продължил сривът на толсистемата тази сутрин. Тази пауза се е наложила заради софтуерно обновяване на толсистемата. През това време всички, които са искали - най-вече чуждестранни шофьори на тирове, да си закупят маршрутни карти, са могли да го направят на гранично контролно-пропускателните пунктове.

Иначе само в първите няколко часа от стартирането на толсистемата в рамките на половин ден са продадени над 20 000 маршрутни карти за около 270 000 лв., обявиха от Националното толуправление, което означава, че най-вероятно в рамките на един месец системата ще успява да постига около 36 милиона лв. приходи, колкото са необходими, за да не бъдат повишавани толтаксите през юни, когато трябва да бъде направен нов преглед.

Що се отнася до протестите в някои населени места, които се случват и днес, по отношение изваждане на някои от пътищата от обхвата на винетната система, от АПИ заявиха, че имат подадени едва 16 заявления от общини за изваждане на такива пътища и само по едно от тях до момента има постигнато решение.


Олег Асенов - председател на националното толуправление: През нощта бяхме предприели няколко ъпдейта, най-вече свързани с определянето на маршрутите и от къде е най-оптимално те да преминават. По принцип тези ъпдейти не отнемат съществено време. За сутринта, когато бяха смените в Агенция "Митници", бяхме предвидили такъв ъпдейт за 10 минути. Той се забави 43 минути - това е факт. В някоя жива система като тази могат да бъдат получени такива удължавания на времената, когато ние искаме да подобрим по един или друг начин функционалността.


Георги Терзийски - председател на УС на АПИ: В момента имаме 16 заявления от общини за освобождаване на участъци. Едно заявление е оттеглено - от община Свищов. Искам да призова общините да направят своите заявления до края на месец март, за да имаме и ние възможността, защото и тези заявления, и тези напрежения в малките населени места показват, че процесът не е толкова къс.

От началото на стартирането на толсистемата до сега са наложени 25 компенсаторни такси та шофьори, които не са имали нито маршрутни карти, нито бордови устройства. Гратисният период е до 27 март за всички тежкотоварни автомобили да се дооборудват технически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокада на пътя Плевен-Русе заради винетките
Блокада на пътя Плевен-Русе заради винетките
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин