НОВИНИ

Тома Жоли - креативният и смел директор на церемониите в Париж 2024

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:53, 04.10.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Париж 2024
Слушай новината

Режисьорът Тома Жоли е назначен за артистичен директор на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г.

Театралния и оперен режисьор ще има по-малко от две години, за да подготви четирите церемонии, като тази по откриването на Олимпийските игри ще бъде на брега на река Сена на 26 юли 2024 г. Рекордните 600 000 зрители ще наблюдават на живо спектакъла на емблематичната река, вместо това да се случи както обичайно на стадион. Шоуто ще представи изключителното наследство на френската столица.

Разкриването на името на режисьора беше дългоочаквано. След една година на размисъл и повече от 70 разгледани профила от всички артистични сфери, Тиери Ребул, директор на марката Париж 2024, обяви името на талантливия Тома Жоли. Той е артистичен директор на La Piccola Familia, театрална компания основава от него в родния му град Руан през 2006 г. От началото на 2022 г. Жоли ръководи и Националния драматичен център в Анжер, където отличителното е, че се дава изява на всички сценични изкуства.

През 2015 г. получава наградата на името на Жан-Жак Готие за млади таланти във френския театър, както и приза "Молиер" за режисьор на публичен театрален спектакъл за Хенри VI. Именно неговите познания за представления на живо, театър и опера са отличили Жоли от останалите профили. Самият той сподели в социалните мрежи, че прави публичен театър с амбицията да достига до възможно най-много хора, като отбелязва, че "на церемониите в Париж 2024 ще бъде целият свят". И това му носи повече радост, отколкото страх.

Тиери Ребул отбелязва, че това, което го е впечатлило е дързостта на младия режисьор, който според него е много креативен и смел. Но преди всичко Ребул приветства "способността му да смесва знания, които са както класически, така и близки до широката публика". "Когато преминем от Шекспир към Стармания, виждаме, че той притежава този еклектизъм", казва Ребул.

Изборът на един-единствен артистичен директор за четирите церемонии от организационият комитет оправдават с желанието за "последователност между церемониите".

Организаторите имат изискване към режисьора по време на спектаклите да създаде силна връзка с публиката. Те са убедени, че церемониите в сърцето на френската столица ще бъдат доказателство за неговия талант.

"Когато чух за концепцията на церемонията по откриването на Олимпийските игри на Сена, бях поразен от невероятната амбиция, която си постави Организационният комитет", казва Жоли.


През следващите месеци Тома Жоли трябва да изгради своя екип от сценографски, хореографски и музикални таланти, за да оправдае гласуваното му доверие да оглави церемониите на Париж 2024. А те се очаква да бъдат гледани от милиони телевизионни зрители по целия свят.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очертанията на войната: Военни кореспонденти от фронта
Очертанията на войната: Военни кореспонденти от фронта
Жена от Пловдив е с тежки травми след инцидент на Небет тепе
Жена от Пловдив е с тежки травми след инцидент на Небет тепе