НОВИНИ

Томислав Дончев и щабът с отговор на президентските критики

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:12, 07.04.2020
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

С цитати на Гьоте вицепремиерът Томислав Дончев отвърна на поредната порция критики от страна на държавния глава към поведението на правителството при овладяване на опасността от коронавируса. С точни данни и цифри на Румен Радев отговориха и генерал Мутафчийски, и главен комисар Николов.

Вицепремиерът Томислав Дончев сравни поведението на президента Румен Радев с безсмислената армейска команда "Шашкай се във всички посоки".

Томислав Дончев - вицепремиер: Или както е казал Гьоте, колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това което са научили, са го и разбрали.

Раздаването на мартеници да не се бърка със сложната логистична задача по снабдяването на болниците с предпазни средства, помоли Дончев.

Томислав Дончев -вицепремиер: Ако има ограничения тук, те не са парични. Единствените ограничения са от фактическата липса на артикули на международния пазар.

Вицепремиерът каза, че е горд с българския бизнес, който вместо да чака доставки, вече е в състояние да произвежда и дори големи държави разчитат на нашата помощ.

Томислав Дончев - вицепремиер: Доколкото си спомням армейските команди кръгом и бегом, марш се подават от висшите към нисшите чинове, за да извършват прости механични движения без много-много да разбират смисъла им. Не мисля че в тази ситуация подобен режим е приложим.

Тук няма новобранци и не сме на занятие по строева подготовка, каза още Дончев, а дори и да било така, попита коя команда точно трябва да се изпълнява - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица.

Томислав Дончев -вицепремиер: Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента е да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата.

Кризата вади най-доброто от обществото, но се боя, че не вади най-доброто от политиците, каза още Дончев.

Томислав Дончев - вицепремиер: И понеже взехме да цитираме класици, можем да завършим с Гьоте - когато двама се карат, виновен е по-умният. Разделяй и владей е мъдро правило - обединявай и направлявай е по-добро.

Генерал Мутафчийски пък припомни решението болниците да получат 85% от средните си приходи от предишни периоди въпреки че заради извънредните мерки нямат дейност.

Отчете и мобилизацията на обществото в дарителски акции - сред тях трогателният жест на възрастна жена, дарила пенсията си на болницата в Исперих.

Ген.майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски: Дарението на тази баба е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания.

Генерал и вицепремиер отговориха и на призива на президента да има ясно управление на кризата, ясна стратегия как да излезем от това състояние, мерки за психичното здраве и да няма гладни хора.

Дончев даде пример с комплексните мерки на държавата като схемата 60 на 40, безвъзмездна помощ за най-малките предприятия.

Според генарал Мутафчийски при тенденция, че нещата с COVID-19 са овладени, може да предложи отхлабване на мерките, но в такъв порядък, че да не ни застраши втори пик.

Ген.майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски: Огромната горчивина в целия труд, който се хвърля, е че всъщност имаме добри резултати, защото най-малкото е че труповете не могат да се скрият. Каквото и да си приказват хората, че не ги тестваме и не ги откриваме, въпреки че на никого не е отказан тест и се водим по правилата на СЗО. Общата смъртност не може да се скрие.

Това е показателят, който показва, че България се справя добре, категоричен е Мутафчийски.

Главен комисар Николов даде точна справка за хилядите маски, облекла, ръкавици, очила и шлемове, раздадени на болниците от логистичния център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки в първия ден от изплащането на пенсиите за април (ОБОБЩЕНИЕ)
Опашки в първия ден от изплащането на пенсиите за април (ОБОБЩЕНИЕ)
Румен Радев иска ясна стратегия за излизане на държавата от извънредното положение (ОБОБЩЕНИЕ)
Румен Радев иска ясна стратегия за излизане на държавата от извънредното положение (ОБОБЩЕНИЕ)