НОВИНИ

Топки палмово масло продължават да изплуват на плажа в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 06.08.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Палмово масло продължава да изплува на плажа в Бургас. Затова сигнализираха туристи от региона. Мазните топчета са разпръснати по цялата крайбрежна ивица, която вече от няколко дни е покрита с неприятна бяла консистенция.

"Трябва да има санкции, наказания и да се търси отговорност от тези, които са го направили. Нашето море трябва да си остане чисто", заявява туристът Спас Самокодов.

Вече 3-ти ден плажът в Бургас е буквално зарит от стотици хиляди топчета от палмово масло, а размерът на някои от тях дори е по-голям от този на орех.

"Доста хора ми казват, че им полепва по краката и е доста мазно. И аз го пипнах, не е никак приятно", разказа Валентина Станчева, която е спасител на Северния плаж в Бургас.

След сигнала на туристи от началото на седмицата концесионерът се е погрижил да изчисти плажа, но безуспешно.

"Проблемът е, че не знаем кога морето ще спре да изхвърля още от този отпадък. Колкото ни е известно, няма опасност. Това е биологичен отпадък", заяви Симеон Цветков, представител на концесионера на Северния плаж.

След проверка от "Морска администрация" стана ясно, че най-вероятно замърсяването е от кораб, превозвал палмово масло, който е измил остатъците от него в морето. Все още обаче не е установен конкретният нарушител.

"Получихме отговор от държавите в Черноморския регион. От Румъния получихме отрицателен отговор, че такъв кораб не е бил разтоварван при тях. Очакваме все още отговор от Украйна и Русия", каза директорът на "Морска администрация" - Бургас.

От екоинспекцията в Бургас са дали предписания на концесионера да почисти плажа, а събраните найлонови пликове с топчетата палмово масло ще бъдат извозени в депо за биологични отпадъци.

Автори: Елеана Цанова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байер (Леверкузен) продължава напред в Лига Европа
Байер (Леверкузен) продължава напред в Лига Европа
Кола на НСО е с лека повреда след инцидент между Черноморец и Созопол
Кола на НСО е с лека повреда след инцидент между Черноморец и Созопол