НОВИНИ

Топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:16, 26.05.2022 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/БГНЕС

Увеличение на цените до 330% искат топлофикациите от юли. Това показват заявления, подадени в Комисията за енергийно и водно регулиране през март. Според асоциацията на топлофикационните дружества исканите увеличения не са актуални, защото са подадени през март. Остава неясно и поисканото увеличение на цените на електроенергията от юли.

Комисията за енергийно и водно регулиране все още не е готова с разчетите си с колко точно ще поскъпне парното, топлата вода и електроенергията от юли.

Ясни са само заявленията на топлофикациите, най-скромно поскъпване иска столичното парно с близо 30%, рекордьор по висока цена е Топлофикация- Велико Търново. В останалите градове увеличенията са близки до 200%.

Според експерти обаче отоплението ще бъде с между 30 и 50 на сто по-скъпо, а тока с до 10 на сто. Две са причините за исканите увеличения - високата цена на природния газ и липсата на яснота през март, когато са внесени заявленията дали ще бъдат компенсирани дружествата.

Ситуацията от март, когато са внесени предложенията на топлофикациите се е променила много.

"Коренно са се променили оттогава досега нещата, тогава беше крайният срок за подаване на заявления от топлофикациите - те тогава нямаха информация дали ще има някакви компенсации за цената на газа, в какъв размер, за какъв период и тн. Освен това са подадени с цената на газа, моментната за месец март", каза Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните дружества реалното увеличение на парното също няма да бъде малко - между 30 и 50%, за да може дружествата да оцелеят зимата. Утежняващ фактор ще бъде и спирането на доставките на руски газ и неяснотата относно дългосрочното осигуряване на гориво.

"Така се случва почти всяка една година, винаги цените в заявленията са по-високи като в случая му е даден коза за компенсация която беше получена заради високата цена на газа", каза Георгиев.

Очаквано, с най-голяма тревога приеха новината във Велико Търново, където дружеството настоява за най-голямо увеличение - 330%.

"Това е невъзможно в нашия вход сме 80% пенсионери, значи трябва с 300% увеличение да плащаме само парното", "Аз ползвам само един радиатор, около 60-70 лева мога да си го плащам. Не може 300%, който го е мисли, няма да стане", възмущават се хората.

Изпълнителният директор на топлофикацията във Велико Търново успокои жителите на града.

"Това няма да се случи, категорично го потвърждавам, по наши разчети увеличението ще бъде между 10 и 15 %, но то зависи. Прост пример ще дам, ако сметката за отопление зимен сезон е била около 100 лв., следващият отоплителен сезон ще бъде 110 - 115 лв", каза Александър Димитров - изпълнителен директор на "Топлофикация ВТ".

Напрежение и заради цените на тока.

От ГЕРБ СДС излязоха с декларация заради поисканите по-високи цени и скритите от КЕВР проценти за увеличението на електроенергията, също от юли.

"КЕВР под новото ръководство публично и прозрачно е заличило цените и на тяхно място са се появили хиксове. Тук големият въпрос е какво стои зад тези хиксове, уважаеми колеги от управляващото мнозинство и българските граждани трябва да знаят дали зад тези хиксове не стои увеличение на цената на ел. енергия и на топлинната енергия от 100 до 150%", каза Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ СДС

Председателят на енергийната комисия към парламента Радослав Рибарски коментира казуса в предаването "Още от деня".

"Аз не разбирам защо опозицията адресира тази критика, към парламента, към нас. Ако има някаква критика, тя трябва да бъде отнесена към КЕВР, но ние вече направихме заседание на комисията в която изслушахме КЕВР и те казаха, именно че заявените данни подлежат на проверка и чак след като бъдат проверени, ще бъдат публикувани", каза Рибарски.

Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе

Рибарски уточни още, че въпросът за цените не трябва да бъде обвързан политически, а се взима от КЕВР. Очаква се в началото на юни, Комисията да публикува своите предложения за повишаване на цените на отоплението и тока, които окончателно след обществено обсъждане ще бъдат приети в края на месеца.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстреляха 40 украински населени места - има загинали
Обстреляха 40 украински населени места - има загинали
Реал Мадрид е най-скъпият клуб в Европа
Реал Мадрид е най-скъпият клуб в Европа