НОВИНИ

Топлофикациите трябва да върнат на клиентите си 65 млн. лв. Кога и как ще стане това?

Николай Минков
от Николай Минков
15:51, 26.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

В средата на юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 %.

Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020. Ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иван Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки.

Само "Топлофикация- София" е надвзела 48 млн. лева.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август.

Иван Иванов, председател на КЕВР: При представянето на изравнителната сметка, където на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца.

Предвидено е как ще се процедира и при свърхнадписани фактури

Иван Иванов, председател на КЕВР: Когато сумата, която трябва да се възстанови е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителаната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да се изчистят своето заплащане към крайните потребители.

Заради епидемията отчитането тази година ще бъде по нови правила.

Милена Стоянова, управител на "Техем": Ще искаме съгласието на всеки един клиент, за да влезем в имота му. Ще спазват дистанция от всички присъстващи, поне метър и половина. Нямат право да докосват предмети и вещи в имота. т.е. клиентът трябва да е осигурил свободен достъп до уредите, за да можем да ги отчетем. Ако клиент откаже достъп до имота, или отчетникът установи визуално, че клиент има заболяване, което го притеснява него самия, то той ще помоли клиента да си даде показанията, да ги продиктува. Т.е. да отчете уредите сам и да ги продиктува, ние да ги запишем, без да влизаме в имота.

Заради съкратените срокове от столичната топлофикация призоваха абонатите да съдействат при засичането на топломерите.

Елизабет Павлова- комуникационен директор на Топлофикация София: Приканваме клиентите да осигуряват достъп, тъй като сме задължени до 10 юли да отчетем всички уреди на нашите клиенти и до 15 юли да предадем изравнителните сметки.

Близо 30 хиляди абоната има втората по големина топлофикация у нас - ЕВН-Пловдив. От дружеството признават, че нямат проблеми със засичането на топломерите заради дистанционен отчет.

Петър Костадинов, комуникационен директор на ЕВН: П при нас казусът с големи изравнителни сметки в Пловдив от години почти го няма, защото ние фактурираме за 85% на реален месечен отчет. Да има изравнителни сметки в края на сезона, но те са в сравнително малък размер.

Според готвените промени в Закона за енергетиката до 2027 всички абонати трябва да преминат на дистанционен отчет на парно и топла вода, а още от тази есен спира монтирането на уреди с физическо засичане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители се обявиха срещу промени в Закона за социалните услуги
Родители се обявиха срещу промени в Закона за социалните услуги
Шофьор без книжка блъснал жената и детето на пешеходната пътека във Варна
Шофьор без книжка блъснал жената и детето на пешеходната пътека във Варна