НОВИНИ

Тръмп подписа указ за регулация на социалните мрежи

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:31, 29.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който ограничава правомощията за модериране в социалните мрежи.

Причината - решението на Туитър да отбележи няколко негови публикации като такива, чиято достоверност трябва да бъде поставена под съмнение.

Тръмп срещу социалните мрежи - епизод пореден. До този момент онлайн пространството беше мястото, където милиардерът-президент изразяваше позициите си и където често критикуваше медиите отвъд Океана.

Серия от негови публикации по въпросите за предстоящите избори и в частност - твърдение, че гласуването по пощата е невалидно, станаха повод Туитър да маркира постовете на Тръмп като потенциално подвеждащи.

Разгневен от това, той реши да издаде указ, който по думите му, има за цел да лиши социалните мрежи от защита срещу претенции за редактиране на съдържание.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи.

Според юристи, заповедта на Тръмп няма да издържи в съда и е по-скоро със символична стойност.

Кейт Клоник, експерт по право: Това е неговият начин да отправи послание към своите привърженици, начин да видят, че не оставя действията срещу него без последствия. А в случай, че съдът реши да не отмени указа, то тогава отговорността ще е на Темида, а не на Тръмп. Ако го отхвърлят - пак е тяхна. Президентът печели и в двете ситуации.

Социалните мрежи и особено Туитър, са основният комуникационен канал за Доналд Тръмп и още в първите дни на своя мандат, той започна да ги използва и като официален източник на новини от Белия дом. Но това не му попречи да заяви, че всъщност не обича да ги ползва.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Няма нищо, което да искам повече, от това да се отърва от профила си в Туитър. Но чрез него, а също и чрез Фейсбук и Инстаграм, имам достъп до 186 млн. души. А това е много. Много повече, отколкото медиите могат да ми осигурят.

От Туитър определиха указът на Тръмп като реакционен и политизиран подход към основния закон, управляващ онлайн индустрията. А основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че социалните мрежи не бива да бъдат превръщани в инструмент за политическа употреба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Трета нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Гледат мярката на обвинения за организатор на убийството на Станка Марангозова
Гледат мярката на обвинения за организатор на убийството на Станка Марангозова