НОВИНИ

Тръмп вади САЩ от "Открито небе", Русия протестира, НАТО се събира

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:19, 22.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Брюксел посланиците на страните от НАТО обсъждат бъдещето на договора "Открито небе", след като президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати ще се оттеглят от него, като се аргументира с критики към Русия. Очаква се това да стане в шестмесечен срок.

Макар да ги споделят, европейските страни оценяват договора, предложен някога от президента Дуайт Айзенхауер, като важен за общата сигурност.

Вашингтон отдавна протестира, че Москва не разрешава полети над места, като например руския анклав Калининград и руско-грузинската граница. Тръмп обаче си остави вратата отворена и не предвижда окончателен разрив с договора.

"Мисля, че ще стане така - ние ще се оттеглим, а те ще дойдат и ще поискат да се разберем. Напоследък имаме много добри отношения с Русия", каза американският президент.

Москва отхвърли обвиненията и посочи, че Вашингтон не за първи път нанася удар по международната сигурност.

"Руската страна има ясни и отдавна формулирани претенции към американците за изпълнението на договореностите. Сега ще напомним проблемите, но ги описахме подробно през февруари", посочи Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

Новината предизвика тревога в Европа. 10 европейски държави, сред които Франция, Германия, Нидерландия, Италия и Чехия, посочиха в обща декларация, че договорът "Открито небе" действа и е полезен.

Пактът е предложен от американския президент Дуайт Айзенхауер в средата на миналия век. Той е подписан през 1992 г. от 35 страни, сред които и България, и влиза в сила през 2002 г.

Договорът позволява на всяка страна да извършва полети с разузнавателни самолети без оръжие над територията на другите страни и да събира данни за военни обекти и предислоциране на войски. Целта е насърчаване на доверието и избягване на военни конфликти.

Макар да споделят критиките към Русия, европейските страни оценяват договора като важен за общата сигурност. Отбелязва се също, че Доналд Тръмп отново действа изненадващо, без да се консултира със съюзниците си. Така през 2019 г. той денонсира Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в края на Студената война.

Сега изникват опасения, че Тръмп може да не удължи действието на руско-американския договор "Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите настъпателни ядрени оръжия. Действието му изтича в началото на идната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконна розоварна замърси две реки
Незаконна розоварна замърси две реки
Собствениците на небостъргача "I Tower": Нямаме отношения с Васил Божков!
Собствениците на небостъргача "I Tower": Нямаме отношения с Васил Божков!