НОВИНИ

Трансджендър за първи път кметица във Франция

трансджендър първи път кметица франция
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:36, 25.05.2020
Чете се за: 00:33 мин.

Във Франция трансджендър стана за първи път кметица. Мари Ко, 55-годишна, бе избрана почти единодушно от общинските съветници за градоначалник на малкото селище Тилоа ле Маршиен, недалеч от Лил, с 550 жители.

Общинският съвет е съставен изцяло от представители на нейната независима листа, спечелила пълно мнозинство на първия тур на местните избори през март, точно преди карантината заради коронавируса.

Това е първият френски кмет трансджендър, за който е известно, съобщава основателка на Националната трансджендър асоциация във Франция.

Мари Ко, която има три деца, споделя пред медиите, че трансформацията ѝ в жена е протичала постепенно, но още не е сменила гражданската си самоличност. От 2016 г. тази процедура е улеснена във Франция и става без медицински документи.

Агроном по образование, Мари Ко предлага програма за устойчиво развитие и местна икономика, която е привлякла задрямалото селище, както пише „Либерасион“. Тя обаче не е активистка, а иска дискретно да върши общинската си работа.

„Избрана съм заради програмата си“, казва тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв
Задържани са над 100 кг хероин на ГКПП "Капитан Андреево"
Задържани са над 100 кг хероин на ГКПП "Капитан Андреево"