НОВИНИ

Прахът от почвата и горенето на дърва и въглища са основните замърсители на въздуха в столицата

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 28.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
живо транспортът въглищата основните замърсители въздуха столицата

Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столична община. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на „Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“. Изследването е направено от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) по искане на Столичната община и с подкрепата на Министерството на образованието.

Резултатите показват, че 1/4 от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва.

Освен този метод на изследване Столична община извършва и анализ с инвентаризация на емисиите, които показват по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на транспорта.

"Целта е на база на няколко изследвания да предвидим и насочим усилията към конкретни мерки, важни са източниците на замърсяване, те се променят с времето", обясни тя.

Изследването е направено в периода януари 2019 г. до февруари 2020 г.

„Вземат се проби в продължение на денонощие, обработват се, прави се анализ в две акредитирани лаборатории в България и Хърватска. Използват се две системи за изследване на праха във въздуха и изследване на въздушните маси, за да се установят външните замърсители", обясни технологията на проучването проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ.

Кметът на София акцентира още, че направените проучвания сочат, че ролята на градския трафик за замърсяването е сериозен.

"Увеличили сме 4 пъти площите за миене. Предвиждаме увеличаване на средствата с около 30% в бюджета на Столичната община. Надявам се, че ще получим подкрепа за тази много важна мярка - колкото повече мием, толкова по-добре", обясни кметът.

Йорданка Фандъкова увери още, че ще има засилени проверки за замърсителите.

В момента Столична община приключва работата по втората програма за подобряване на качеството на въздуха и подготвя третата, която е със срок 2021-2026 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две отделения във Врачанската болница спират дейността си
Две отделения във Врачанската болница спират дейността си
Кандидатите за Белия дом със серия от предизборни митинги
Кандидатите за Белия дом със серия от предизборни митинги