НОВИНИ

Три жертви на COVID-19 за денонощие у нас, трима са изписани (ОБОБЩЕНИЕ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:10, 05.04.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Здраве

Случаите на коронавирус у нас са общо 531.

Трима души днес са изписани. Общо оздравелите са 37. Починали са трима души. Общо фаталните случаи са 20.

Сред новорегистрираните случаи има 17-годишно момче от Бургас и тричленно семейство от Стара Загора.

Днес от Щаба отново заявиха, че няма профилактика срещу коронавируса. Важно е да спазваме дистанция и да сме изолирани.

Няма нова област с установен заразен с коронавирус. Нови случаи обаче са установени в в София, Смолян, Благоевград, Стара Загора и Хасково.

Нараства броят на заразените, 9 нови случая бяха регистрирани през днешния ден, сутринта бяха обявени други 19 положителни проби. Лабораториите обаче продължават да работят.

37 остава броят на излекуваните от вируса - 47 години е средната им възраст. Броят на починалите обаче нарасна и достигна 20. С трима загубени пациенти тук в Пирогов.

Още сутринта от щаба съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние, което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е починал.

През деня две жени - на 75 и на 60 години, също са починали в „Пирогов“. И двете са имали придружаващи заболявания. И двете са били интубирани.

В болница към този момент има настанени 210 пациента. 22-ма се нуждаят от интензивна грижа.

В близките дни значително ще се увеличи капацитетът на лабораториите, извършващи PCR диагностика.

До 3000 проби на ден по класическия PCR метод ще могат да бъдат изследвани в сертифицираните лаборатории до дни. За сравнение сега на ден се обработват около 400 проби. Увеличеният капацитет ще позволи по-широкото използване на PCR диагностиката, каквато е и препоръката на Световната здравна организация.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Първи прояви при лекари, първи прояви при затворени работещи колективи и всички хора с прояви на пневмония, особено двойна пневмония.

Още утре ще заработи вирусологична лаборатория в болница "Пирогов". Част от екипа ще бъдат и учени от БАН. Очаква се лаборатория да бъде открита в Александровска болница, в Столичната регионална здравна инспекция, в Белодробната болница в столицата, както и в Пловдив и Плевен.

Почти 16 000 теста са направени до този момент, съобщи по-рано здравно министерство. Тук са включени и тестовете на три частни лаборатории в столицата, които отговарят на стандарта по вирусология.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Спазване на условията на безопасна работа, потвърждаване на всички съмнителни случаи в Националната референтна лабоатория и трето докладване на всички положителни случаи.

Сред установените над 500 заразени с вируса има деветима служители на МВР. Нито един от тях не е хоспитализиран.

Ген.майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Не са нови, в последните дни са и са в София установени. Последните дни, но ние ги получаваме като имена, а не като тяхна професионална принадлежност.

Заразените медици до този момент са 23. От вчера в Спешна помощ в столицата масово се тестват екипите. 40 души са изследвани днес, утре се очакват пробите на още 40.

Ген.майор проф. Венцислав Мутафчийски- Национален оперативен щаб:
Там имаме една колежка, която е пътувала до чужбина и доказана с коронавирус.


Първи оздравели пациенти изписаха днес от болницата в Перник. Това съобщи в емоционален пост във Фейсбук управителят на Белодробната болница д-р Величка Кадийска.

Тя благодари на екипа за проявените неимоверни усилия в името на човешкия живот. А медиците призовават - Останете вкъщи.

Ние също имаме призив - всеки, който желае може да подкрепи медиците ни чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777.

До този момент са събрани 222 147 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Белоградчик спря приема на пациенти поради липса на лекари
Болницата в Белоградчик спря приема на пациенти поради липса на лекари
Кралица Елизабет II ще направи специално обръщение към нацията
Кралица Елизабет II ще направи специално обръщение към нацията