НОВИНИ

Трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка ще участва в Световната купа по сноуборд в Пампорово

При мъжете ще се надяваме на отлично представяне на голямата ни звезда Радослав Янков.

трикратната олимпийска шампионка естер ледецка участва световната купа сноуборд пампорово
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 15.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка ще участва в стартовете от Световната купа в Пампорово (20-21 януари). Чехкинята спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в Пьонг Чанг 2018 и Пекин 2022. В Корея тя триумфира и в супергигантския слалом в алпийските ски. Ледецка е 4-кратна носителка на голямата Световна купа по сноуборд и 3-кратна на малката Световна купа в паралелния гигантски слалом.

В стартовете от Световната купа има 21 победи и общо 35 подиума. За нея състезанията в Пампорово ще са първи в сноуборда за новия сезон. Досега тя стартираше само в Световната купа по ски. През 2018 година Ледецка спечели паралелния гигантски слалом от веригата в Банско, а малко след това триумфира с титлите на ски и сноуборд на олимпиадата в Корея.

Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще е Рамона Терезия Хофмайстер от Германия, която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус.

При мъжете ще се надяваме на отлично представяне на голямата ни звезда Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017 г. и малкия глобус в паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за Световната купа в паралелния слалом.

Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл от Австрия, също ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за Световната купа. Лидерът за малката купа в паралелния слалом Даниела Багоца от Италия също е потвърдил участие в Пампорово.

В родопския курорт ще кара и друга звезда в този спорт - Роналд Фишналер от Италия.

Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави. Пампорово приема за първи път стартове от най-високия ранг на ФИС. Организатори са БФ по ски и Пампорово АД. Двата старта са в дисциплината паралелен слалом и ще се проведат на писта "Стената".

В момента се извършват дейности по подготовката на финалната зона. Пистата се подготвя под ръководство на директора на стартовете за Световната купа в Пампорово Виктор Гичев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изригналият вулкан в Исландия изпепели няколко къщи
Изригналият вулкан в Исландия изпепели няколко къщи
11 метра височина: Издигнаха най-големия снежен човек в Естония
11 метра височина: Издигнаха най-големия снежен човек в Естония