НОВИНИ

Трима души, диагностицирани с коронавирус, починаха в Благоевград (Обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 29.03.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Общество

Само за 24 часа в Благоевградската болница починаха трима души, диагностицирани с коронавирус. Въпреки усилията на лекарите в отделенията, борбата за живот загубиха мъж от Банско, както и майка и дъщеря от благоевградското село Горно Драглище.

Мъжът, който почина вчера от Банско, е страдал от сърдечни проблеми. Той е бил с хипертония. 73-годишната жена от Долно Драглище, която почина късно снощи, е имала белодробно заболяване и също е страдала от хипертония. Рано тази сутрин почина и нейната дъщеря. 51-годишната жена е страдала от астма и е имала заболяване на белия дроб.
Към момента петима души са с установени положителни проби за коронавирус - 2-ма от тях са от Благоевградската болница, един е в Разлог, а двама са оставени под домашна карантина.

Мъжът от Банско е имал хипертония и сърдечни проблеми. 73-годишната жена от село Горно Драглище е била с белодробна болест и хипертония, а дъщеря й е била с астма и проблеми с белия дроб. С положителен тест за COVID-19 е и синът на починалата 73-годишна жена, който живее в Благоевград.

Днес разложкото село Горно Драглище остана пусто. Хората бяха шокирани от новината за смъртта на майката и дъщерята. До преди седмица 51-годишната жена е била на работа в София, но решила да се прибере вкъщи и да се грижи за майка си.

Мария Узунова, магазинер: Хората са в стрес, но живота продължава

Контактните лица на двете жени в селото са установени.

Георги Пандев, кмет на с. Горно Драглище: Последните хора, които са контактували с тях, от РЗИ са взети проби, отрицателни са, поставени са под карантина, все пак са изолирани.

Полиция проверява дали спазват карантината. Сред поставените под домашна карантина в Благоевград е и нейният брат, който също е заразен COVID-19. Засега той няма симптоми и е в добро състояние. Притеснени жители на Благоевград, пожелали анонимност твърдят, че той е бил забелязан извън дома си.

Румен Томов - кмет на Благоевград: Kонтрол се осъществява от органите на полицията. Те имат ангажимента на всеки час да го проверяват, той се показва на терасата, маха им, звънят му да видят дали е там и така приключва проверката.

На 17 км от Горно Драглище - в Банско, с нетърпение очакват на 31 март вечерта да бъде отменена принудителната двуседмична карантина на целия град. До момента там има образувано само едно досъдебно производство за нарушаване на карантината. Мъж е бил установен преди две нощи извън дома си. Все още обаче не е глобен.

Иван Кадев - кмет на Банско: Kъм момента в Банско се спазват стриктно изискванията за карантина. Хората са отговорни и осъзнават необходимостта от тези мерки.

В Благоевград новината за трите смъртни случая не стресна много от жителите на града

Д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ-Благоевград: Майки с деца с колички се разхождат по центъра и никой не ги притеснява и не им казва да не излизат, да си стоят вкъщи.

Румен Томов - кмет на Благоевград: Хората трябва да разберат, че ако не се пазят сами, няма кой да им помогне. Каквито и мерки да правим ние.

Кметът на Благоевград е категоричен, че при нужда, щабът ще въведе още по-строги мерки.коро

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив затягат мерките за сигурност във връзка с Covid-19
В Пловдив затягат мерките за сигурност във връзка с Covid-19
Как ски учителят от Троян се пребори с COVID-19 - разказ от първо лице
Как ски учителят от Троян се пребори с COVID-19 - разказ от първо лице