НОВИНИ

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив отиват на съд заради подкупи

bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 02.04.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо трима инспектори от отдел „Автомобилна администрация“ за получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебно положение.

В качеството си на длъжностни лица на мъжете е възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в областта. Те обаче изнудвали фирмите, като не съставяли актове за установени нарушения, в замяна на което искали пари.

Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Инспекторите изтъквали, че за тези нарушения са предвидени драстични глоби от няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали подкуп в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада ограничението за движение на тирове в Смолянско
Отпада ограничението за движение на тирове в Смолянско
Какви са мерките за защита от кибератаки в условията на коронавирус
Какви са мерките за защита от кибератаки в условията на коронавирус