НОВИНИ

Тристранният съвет без съгласие за компенсирането на работници и предприятия заради коронавируса

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 27.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Националният съвет за тристранно сътрудничество днес не постигна съгласие за схемата за компенсиране на работници и предприятия, засегнати от кризата с коронавируса. Представителите на правителството, бизнеса и синдикатите обсъждаха онлайн проекта за постановление на кабинета.

Социалните партньори и днес защитиха своите позиции какви са най-добрите варианти за подпомагане на бизнеса. Един от спорните моменти е свързан с предложението държавата да изплаща 60% от заплатите на работници, които иначе ще бъдат съкратени, а работодателите да поемат останалите 40%. И синдикатите, и работодателите имат възражения.

Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България: За съжаление, законът е изначално сбъркан, така че възможностите не са много големи. Защото се предвижда едно неработещо предприятие да плаща не 40%, а 80, тъй като трябва да плати и осигуровки, и данъци общ доход и осигуровки за сметка на работниците, без да има никакви приходи, защото не работи.

От КНСБ предлагат държавата да помогне и за осигуровките.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Нашият компромисен вариант е дали държавата не може да поеме в 60% осигуровките на работодателя, както поема ангажимента му да заплати възнаграждението и останалите 40% да поеме той.

Друг спорен момент е кои фирми могат да се възползват от тази мярка.

Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България: И работодатели, и синдикати смятат, че трябва да се ползват всички икономически дейности, съобразно икономически критерии.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Най-важният от тях е спадането на приходите от продажби на фирмите, това особено ясно личи в индустрията, много лесно може да бъде отчетено.

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че е важно мярката за подпомагане на бизнеса бързо да мине през Тристранния съвет.

Томислав Дончев - вицепремиер: Нашите прогнози са, че при прилагането й в началото бенефициенти, тоест ползватели ще могат да бъдат над милион работници. Един милиард е прогнозният разход по тази мярка. Аз не знам ситуация, когато имаме пълно съгласие и хармония. Винаги има някой недоволен.

От социалното министерство отказаха коментар преди утрешното ново заседание на Тристранният съвет по темата. Предложенията на бизнеса и синдикатите се очаква да бъдат обсъдени с премиера и финансовия министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 в Европа: Световен лидер под карантина, 769 смъртни случая в Испания (ОБОБЩЕНИЕ)
COVID-19 в Европа: Световен лидер под карантина, 769 смъртни случая в Испания (ОБОБЩЕНИЕ)
293 случая на COVID-19 в България, очакват се нови проби тази вечер
293 случая на COVID-19 в България, очакват се нови проби тази вечер