НОВИНИ

Турция глоби WhatsApp със 197 000 евро

турция глоби whatsapp 197 000 евро
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:00, 04.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Турският орган за защита на данните глоби WhatsApp с близо 200 000 евро за нарушаване на правилата за поверителност. Притежаваната от Facebook платформа за съобщения "не е посочила ясно“ как ще обработва данните на своите потребители и с каква цел, съобщава Евронюз.

WhatsApp трябва да предприеме "необходимите мерки, за да избегне обработването на лични данни в противоречие със закона", съобщи турският орган за защита на личните данни (KVKK). KVKK обяви, че е глобила WhatsApp със 1 950 000 турски лири (197 000 евро) и нареди на приложението да приведе политиката си за поверителност в съответствие с турските закони.

Санкцията идва само ден след като WhatsApp беше глобен с рекордните 225 милиона евро от ирландския наблюдател за поверителност на данните за нарушаване на строгите разпоредби на ЕС.

Facebook също бе глобен от руските власти за това, че не съхранява данните на потребителите на WhatsApp на локални сървъри.

WhatsApp беше подложен на огън през януари, след като помоли потребителите си да разрешат на приложението да споделя повече данни с Facebook.

Турските власти заявиха, че са санкционирали WhatsApp, тъй като вече не предлага на потребителите "свободна воля“.

През януари турските власти призоваха гражданите да използват местното приложение за съобщения BiP, разработено от мобилния телефонен оператор Turkcell, вместо WhatsApp. Няколко турски институции обявиха, че са започнали да използват BiP за комуникация с журналисти. Съперничещите приложения за съобщения Signal и Telegram също отбелязаха внезапно нарастване на търсенето в Турция.

Ръководителят на Турската служба за цифрова трансформация заяви, че чуждестранните приложения представляват сериозни рискове за сигурността на Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират жп линията между Русе и Каспичан
Ремонтират жп линията между Русе и Каспичан
Националите тренираха в пълен състав преди домакинството с Литва
Националите тренираха в пълен състав преди домакинството с Литва