НОВИНИ

Турция търси газ и нефт - четвърти кораб ще прави сондажи в Средиземно море

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:58, 09.08.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

"Абдулхамид Хан" се казва поредният турски кораб, който ще поднови сондажите за нефт и газ в Средиземно море. Търсенето на изкопаемите горива се възобновява след пауза от 2 години. Опасенията са, че то може отново да доведе до напрежение между Турция, Гърция и Кипър.

Корабът "Абдулхамид Хан" започна мисията си със специална церемония. На нея присъстваха десетки официални лица, министърът на енергетиката и природните ресурси и президентът Реджеп Ердоган. Местоположението, на което ще се извършват сондажите, беше пазено в тайна до последно.

"Изпращаме нашия кораб "Абдулхамид Хан" с Божията помощ на кладенец Йоруклер 1, който се намира на 55 километра от Газипаша", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Градът и едноименната област се намират в провинция Анталия. Според Ройтерс претенции към района, в който Турция ще търси нефт и газ, има и Кипър.

"Сондажната операция в Средиземноморието е в рамките на турска суверенна територия и ние нямаме нужда от ничие одобрение или разрешение", допълни Ердоган.

Възможно е турската инициатива да разпали напрежение между Гърция и Турция. Анкара и Атина отдавна си оспорват газовите находища в източната част на Средиземно море. Според гърците проучванията за нефт и газ във водите около гръцките острови са незаконни.

Турската страна твърди, че не нарушава правилата. Говорител на гръцкото правителство каза, че наблюдават ситуацията внимателно. Заради подобен спор в Кипър Европейският съюз е налагал санкции на Турция.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция, оборудван с най-новите технологии. Корабът е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да сондира на дълбочина над 12000 метра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ
Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ
Задачите пред туристическото министерство: Помощите за хотелиерите и настаняването на бежанците от Украйна
Задачите пред туристическото министерство: Помощите за хотелиерите и настаняването на бежанците от Украйна