НОВИНИ

Туристи на Витоша масово нарушават забраната за струпване на хора

Николай Минков
от Николай Минков
12:20, 22.03.2020
5580
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Природен парк "Витоша" е забранен за придвижване, транспортът до там е спрян. Въпреки това в социалната мрежа не липсват видеа на хора, които са се качили в планината.

Един от подходите към Златните Мостове е блокиран от Общинска полиция. Подобни постове има на още четири места, от които може да се стигне с автомобил в планината. Отделно има комбинирани патрули със СДВР, разположени в началото на туристическите пътеки, които не допускат гражданите решили да се отдадат на пешеходен туризъм.

Вчерашното топло време изкара масово столичани на излети във Витоша, пренебрегвайки всички забрани. Това предизвика и остри критики от страна на началника на оперативния щаб ген. Мутафчийски тази сутрин.

Въпреки категоричната забрана за посещение на Витоша и днес имаше опити на граждани да се качат в планината

Светозар Генов: Ние сме по принцип да си налеем вода ето тука малко по-нагоре.

- БНТ: Знаете ли за разпоредбите, че парк Витоша е недостъпен за хора?

Светозар Генов: Не. Не знаехме. Мислехме, че с рейсове не трябва да се ходи. Щом е недостъпен ще се върнем. ОК.

Вчера столичани масово публикуваха кадри от разходката си в планината. Това предизвика остра реакция тази сутрин на началника на оперативния щаб ген. Мутафчийски.

Ген. Венцислав Мутафчийски, н-к на Националния оперативен щаб: Все едно че имаше обявен събор на Витоша. Това е грубо нарушение и ние ще препоръчаме на градоначалника да затвори подстъпите към Витоша. Щом няма разбиране, няма други мерки.

От столичната община обясниха, че още от петък са спрели автобусите към Витоша по двете направления, разположени са и полицейски постове.

Красимир Николов, директор на дирекция "Сигурност"- Столична община: В момента имаме четири екипа на Общинска полиция, които не допускат хора с автомобили към Витоша. Това са подходите към хижа "Алеко"и подходите към Златните мостове тези направления са затворени в дълбочина тъй като да не може да има струпване на автомобили.

Към Витоша се допускат само хора, които живеят в планинската част и имат актуална адресна регистрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червеният кръст в Пловдив търси доброволци в помощ на възрастните хора
Червеният кръст в Пловдив търси доброволци в помощ на възрастните хора
Между 40 и 49 години е групата с най-много заразени с COVID-19 у нас
Между 40 и 49 години е групата с най-много заразени с COVID-19 у нас