НОВИНИ

Турнирът за Суперкупата на България при мъжете дава старт на новия сезон в клубния волейбол у нас

Надпреварата, която през тази година е в нов формат с 4 участници, ще се проведе в зала "Младост" в Бургас този уикенд (14-15 октомври)

турнирът суперкупата българия мъжете дава старт новия сезон клубния волейбол нас
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 14.10.2023
Чете се за: 07:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Всички погледи на волейболна България този уикенд ще са вперени в бургаската зала “Младост”, където ще се проведе турнирът за Суперкупата на България при мъжете.

Действащите шампиони в НВЛ Нефтохимик 2010 Бургас, носителят на Купата на България Хебър Пазарджик, както и бургаският Дея спорт и столичният Левски София ще кръстосат шпаги на 14 и 15 октомври в спора за трофея.

До този момент само два отбора са печелили Суперкупата - Нефтохимик 2010 беше пълен хегемон в надпреварата в периода 2016-2018 г., преди Хебър да грабне първа титла през 2019-а г. През 2020-а бургазлии отново върнаха купата във витрините си, но в последните две издания на надпреварата триумфът бе за "тигрите".

През настоящата 2023-а г. за първи път в историята на мъжкия ни елит носителят на трофея ще бъде определен след провеждането на турнир с 4 участници, които ще изиграят два полуфинала и финал.

"Шампионът, носителят на Купата и финалистите ще открият сезона. Домакин оттук насетне ще бъде отборът, който е станал шампион, така че това издание ще бъде в Бургас с участието на Нефтохимик 2010, Хебър, Дея спорт и Левски София, тъй като отборът от Пазарджик игра и в двата финала и вземаме следващия в класирането от редовния сезон. С два полуфинала и финал, които съм убеден, че ще бъдат много интересни - ще дадем старт на новия сезон. Какво по-хубаво от два дни волейболен празник за начало, убеден съм, и с пълна зала. А седмица по-късно започва и самото първенство", обясни председателят на НВЛ Живко Желев.

Надпреварата ще бъде открита в събота (14 октомври) с двата полуфинала:

ВК Хебър Пазарджик - ВК Дея Спорт от 16:30ч.
ВК Нефтохимик 2010 - ВК Левски София от 19:30ч.

Големият пък финал ще е в неделя (15 октомври) от 19:30ч.

Главните действащи лица на терена също изразиха очакванията си от предстоящите двубои:

"Готвим се усилено за полуфинала срещу Левски София. Ще се радваме на подкрепата на нашите фенове в залата", заяви капитанът на Нефтохимик 2010 Георги Петров.

"Подготовката на отбора протече по план. Справяме се с дребни здравословни проблеми, които са част от работата. Лошото е, че не бяхме всички - имахме хора, които бяха с националните отбори, но се събрахме преди Суперкупата. Мисля, че ни очаква един равностоен двубой. На наша страна са опитът и домакинството, на страната на Левски е, че ядрото им се запази и ще бъдат по-сработени на този етап от подготовката. Мисля, че имаме сили да продължим. Идеята на турнира е добра, но може би не за борба за Суперкупата, защото носителят на този трофей трябва да се излъчи от носителя на Купата и шампиона", добави наставникът на шампионите Атанас Петров.

"Смятам, че тръгнахме добре в периода на подготовка. Имахме два проблема - единият е Владислав Иванов, който претърпя нелеп инцидент и няма да може да вземе участие в началото. Симеон Николов пък беше с националния отбор и не беше с нас, но като цяло всичко мина добре. От Суперкупата очаквам да бъде един интересен турнир - със сигурност ще се срещнат отбори, които, според мен, са с доста изравнени сили, имайки предвид, че сме в началото на сезона. Не очаквам някой от отборите да е оптимално състояние, но смятам, че ще се получат интересни мачове. Суперкупата винаги е била като празник - начало на сезона, начало на волейболното първенство. В новия формат има повече мачове, така че аз смятам, че може би е по-добре хората да гледат повече волейбол", сподели треньорът на "сините" Николай Желязков.

"Тази година Суперкупата има нов формат, който ще бъде доста по-интересен от предишните години. В момента сме в разгара на подготовката си и смятам, че сме на правилния път. Надявам се, че ще можем да покажем всичко това по време на първия мач срещу Хебър, който е един от най-стойностните отбори в България. Надявам се да имаме добра подкрепа в залата в Бургас и ще се радвам да видя всички фенове там", коментира капитанът на Дея спорт Георги Братоев.

"Подкрепям новия формат на турнира. Мисля, че тези мачове са важни за отборите, разбира се, но повече за самите фенове. Очаквам, че мачът срещу Хебър ще е среща на високо ниво, с отбори, които имат долу-горе еднакви цели, технически и тактически. След финала миналата година с Камило Плачи на Купата на България, сега това ще е още една възможност да срещна треньор, с когото съм работил толкова много. Отделно, Алберто Джулиани е един от моите най-добри приятели. Имам отбор със състезатели, които са експерти - и от шампионатите, където са играли, и като възраст. Смятам, че с тях няма нужда от екстремна работа, а от това във важните моменти да стигнем до нашето ниво", каза още наставникът на бургазлии Франческо Кадеду.

"Бях изненадан от новия формат на турнира, но се радвам, че сме взели пример от италианското първенство, защото ще е много интересно за феновете и ще има повече волейбол за гледане. Моите очаквания са, че ще играем хубав волейбол и се надявам да успеем да се зарадваме с две победи и да донесем Суперкупата в Пазарджик", разкри Николай Къртев, който се завърна в Хебър през лятото.

"Мисията ни за този турнир е да играем хубав волейбол. Това е нашата цел. С моите асистенти работим добре, така че това е моето единствено очакване към момента. Що се отнася до новия формат на турнира - харесвам го. В този момент от сезона, всички имаме нуждата да се обиграваме и да играеш с тези силни съперници е много добре за нас", допълни новият треньор на тима Алберто Джулиани.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият у нас мобилен пункт за кръводаряване започва обиколка във Варна
Първият у нас мобилен пункт за кръводаряване започва обиколка във Варна
Опасен жп надлез в Пловдив
Опасен жп надлез в Пловдив