НОВИНИ

Турският посланик: Мигрантският натиск към България ще остане нулев

турският посланик мигрантският натиск българия остане нулев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 15.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Българо-турското сътрудничество по границата е толкова тясно, че самата граница е едно спокойно място, настоя посланикът на Анкара у нас Айлин Секизкьок.

"Първо, искам да уточня, че не става дума за наш поет ангажимент. Ние казваме, че сътрудничеството между Турция и България, включително и в частта по опазването на границата, е толкова силно и тясно, че самата граница между нашите две страни е едно много спокойно и сигурно място. Точно поради това опазване и този контрол, който съществува на границата, виждаме, че мигрантският натиск е нулев върху нашата граница. И така ще продължи да бъде, защото имаме много тясно сътрудничество с България", заяви дипломатът.

Тя подчерта, че "същото не може да се каже за Гърция", с която през последните месеци Турция има постоянни търкания, включително и за мигрантите. Те отново продължават да пристигат по гръцките острови, след като ситуацията с пандемията от коронавирус беше овладяна.

Посланик Секизкьок обясни, че в разговорите си с Европейския съюз Анкара би желала да води диалог за миграцията и незаконното преминаване на бежанци.

"Този диалог не трябва да бъде само с България, а с всички останали страни-членки на ЕС, за да бъде "възпрепятствана тази незаконна миграция", уточни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солскяр: Други да коментират ФФП, ние спазваме правилата
Солскяр: Други да коментират ФФП, ние спазваме правилата
Ботев (Пд) подписа с национал на Северна Македония
Ботев (Пд) подписа с национал на Северна Македония