НОВИНИ

Тя може да ни спаси от COVID-19. Една белгийска лама – Уинтър

спаси covid една белгийска лама ndash уинтър
Снимка: YouTube
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 03.07.2020
6613
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Докато учените се надпреварват в разработването на антивирусно лечение срещу коронавирус, един малко вероятен герой от животинското царство може да се окаже полезен в това състезание.

4-годишна лама Уинтър изглежда е тази, която може да поеме тежестта, в името на това, което се търси. След като й били инжектирани безопасни версии на вирусите SARS и MERS, кръвните проби показали, че тя е реагирала чрез изработване на антитела. След това била инжектирана с протеин, присъстващ на повърхността на новия коронавирус, и също развила имунен отговор.

Изследването, проведено от учени от белгийския Център за медицинска биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е публикувано в списанието "Cell", като Уинтър е в центъра на техните проучвания.

Антителата, извлечени от Уинтър, успели да неутрализират смъртоносния коронавирус в лабораторни експерименти, отбелязват авторите на изследването. Тези антитела изглеждат също способни да играят роля за защитата на носителя и неутрализирането на заплахата от вируса.

Професор Ксавие Селенс от VIB коментира пред АФП, че ламите и другите членове на семейството на камилите се отличават със създаването на стандартни антитела, с които учените могат по-лесно да работят.

"На пазара вече има лекарство, което идва от антитела на лама", казва той и посочва "Сaplacizumab", използван при тромбовидно нарушение на кръвта.

Сега, според него, екипът му е на прага на поредния "голям пробив" в надпреварата за лечение, този път за хората, попаднали в клопката на пандемията от коронавируса.

"Нашата цел е да създадем антивирусно лечение, което да включва директно прилагане на тези антитела върху пациенти", каза тя и добави, че първото тестване върху човешки пациенти може да започне "преди края на годината".

Предимството на ваксините е, че те трябва да бъдат дадени месец или два преди заразяването, за да осигурят защита, настояват учените.

Лабораторията VIB има световна репутация в тази област и работи независимо от фармацевтичната индустрия. Нейните изследователи са се насочили към коронавируса, след като през 2016 г. започнали сътрудничеството с екипа на Тексас, насочен към по-общи респираторни заболявания от типа на ТОРС. Но бързо разрастващото се и смъртоносно ново огнище ги накарало да засилят своите изследвания в COVID областта.

"Извиняваме се на активистите за правата на животните", коментират учените от белгийската лаборатория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс
Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс
Щабът се срещна в Министерския съвет, готви се за възможно тежко развитие на COVID-19
Щабът се срещна в Министерския съвет, готви се за възможно тежко развитие на COVID-19