НОВИНИ

У нас мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам при строги противоепидемични мерки

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 23.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

При сериозни мерки за сигурност протича Свещения месец Рамазан у нас. В Русе е отворена само едната джамия, а вярващите се молят при спазване на социална дистанция. Празничната Байрамска молитва в неделя ще бъде на открито.

Преди молитва в джамията Саид Паша имамът Ибазер Ибазеров задължително мери температурата на вярващите, дезинфекцира им ръцете и не допуска да се влиза без маска.

Ибазер Ибазеров - имам: По принцип след намазите ние се ръкуваме - това показва братството на мюсюлманите, но засега сме ги забранили. По време на молитвата им казваме да спазват дистанция метър-метър и половина.

След обявяването на извънредното положение присъстващите в джамията чувствително са намалели и се молят вкъщи. В тесен семеен кръг ще посрещнат и Байрама в неделя.

Ибрям Ибрямов: Ние си ходим, по-големите ги уважаваме, но те доста хора не могат да се приберат от чужбина и в тесен кръг. Пак ще уважим по-близките - баба, дядо, с децата вкъщи.

В навечерието на един от най-големите си празници, мюсюлманите се молят на Аллах за здраве и пандемията с коронавируса да утихне.

Юджел Хюсню - районен мюфтия: Нека въз основа на нашите молби, Всевишният така да отреди, че не България, а целият свят да се възвърне в реална обстановка, да си живеем в нормално време.

Празничната молитва за Байрама в неделя ще бъде в двора на джамията.

Юджел Хюсню - районен мюфтия: Препоръчваме на всички мюсюлмани, които ще присъстват на байрамския намаз да са с маски. Всеки да си донесе килимчета, за да могат да си го разстелят и да е всекиму на него.

В Русе мюсюлманите са над 15 хиляди и повечето избират да се молят в джамията Саид Паша, в която се съхранява косъм от брадата на пророка Мохамед.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туризмът в Европа бавно се връща към нормалността
Туризмът в Европа бавно се връща към нормалността
Откриха мъртъв варненския журналист Георги Александров
Откриха мъртъв варненския журналист Георги Александров