НОВИНИ

Убедително начало за българското плуване в олимпийската година (ВИДЕО)

убедително начало българското плуване олимпийската година видео
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 18.02.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

България изпраща едно от най-успешните си световните първенства по плуване. Вероятно второто най-успешно в историята след това в Мадрид през 1986 година, където печелим два медала, и със сигурност - най-успешното през новия век.

Един покрит норматив "А" за Олимпийските игри в Париж, три полуфинала, два финала, два национални рекорда.

Началото на тази олимпийска година е убедително за синия спорт у нас. Най-предното класиране за България реализира Габриела Георгиева, която е шеста в света на 200 гръб. Но не само - в рамките на ден тя подобри на два пъти личното си време в дисциплината, сваляйки от националния рекорд, покри норматив за Париж и влезе във финал на коронната си дисциплина за първи път в своята кариера. Също така донесе на България първи женски финал на световно от 33 години насам. Освен финалът на 200 - Габриела влезе и сред най-добрите 16 в полуфиналите на 100 гръб, нещо, което също й се случва за първи път на голямо първенство.

"Подобрих рекорд, влязох на финал, покрих квотата, доволна съм", сподели Георгиева пред БНТ.

И олимпийският финалист Йосиф Миладинов може да се похвали с първо участие на световен финал в любимата си дисциплина - 100 бътерфлай. Българинът завърши 8-и, но представянето вдъхва надежда, че той е напът да се върне към най-добрите си постижения от предходния олимпийски цикъл.

"Това е за момента времето за което съм подготвен, доволен съм, че влязох на финал. Гледам към Олимпиадата", каза Миладинов за БНТ.

Полуфинали плуваха още Любомир Епитропов на 200 бруст и Петър Мицин на 200 бътерфлай. За Епитропов това вече е традиция на международната сцена, но неговата голяма цел си остава олимпийското участие през лятото. Направилият изключително силна 2023-а Мицин дебютира в световен полуфинал за мъже, след като миналата година бе недостижим при юношите.
Рекапитулацията гласи - броени месеци преди олимпийския плувен турнир, България има трима състезатели, които са сигурни за Игрите - Петър Мицин, покрил нормативи в 3 дисциплини, Йосиф Миладинов и Габриела Герогиева. За Епитропов, Калоян Братанов, Калоян Левтеров, както и за неучаствалата в Доха Диана Петкова, пролетта ще бъде натоварена в опита им да се класират за най-големия спортен форум.

В рамките на 21-ото световно първенство видяхме и някои исторически постижения.

Още в първия ден китаецът Пан Жанле изуми с крайно изненадващия си световен рекорд на 100 метра свободен стил. Той плува 46.80 на първи пост в мъжката щафета 4 по 100, с което свали 6 стотни от двугодишния рекорд на Давид Попович в кралската дисциплината. Постижението му единствено е олицетворение на цялостното силно азиатско представяне в Доха. С общо 7 титли за Китай, 2 за Република Корея и по една за Япония и Хонг Конг.

Макар и без големите си звезди Кейти Ледецки, Кейлъб Дресел и Райън Мърфи, Съединените щати продължават да са плувна сила номер 1 по брой спечелени медали.

Таланталивата Клер Кюрзан е с най-много в Доха - цели 5, като тя стана и третият плувец в историята с требъл от титли в различните дистанции на един плувен стил.

Учещата в университетата на Вирджиния Кюрзан взе злато на 50, 100 и 200 гръб, подобно на австралийката Кейли Маккюън във Фукуока. Другият с подобен рекорд е китаецът Цин Хаянг в бруста също от последното световно първенство.

Необчайният период на провеждането на шампионата показа, че някои от звездите като Адам Пйти, Матю Ричардс и Ахмед Хафнауи не са в най-добрата си форма, но пък други - като Сара Шьостром и Клер Кюрзан са в чудесно състояние.

Обаятелната арабска аватнюра на световната плувна централа с първото световно в олимпийска година ни позволи да видим и раждането на нови звезди, но и даде възможност за реализирането на една генерална репетиция преди най-важната плувна надпревара след само 160 дни.

Вижте репортажа във видеото!

Автор Бюлент Мюмюнов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне и все повече слънчеви часове през новата седмица
Затопляне и все повече слънчеви часове през новата седмица
Щефани Фение спечели Супергигантския слалом в Кранс Монтана
Щефани Фение спечели Супергигантския слалом в Кранс Монтана