НОВИНИ

Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:56, 28.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС

Все още никой не е поел отговорност за убийството на иранския учен. Мохсен Фахризаде, за когото Западът отдавна предполага, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие, беше убит вчера край Техеран. Иран заплашва с отмъщение.

Иран обвини Съединените щати и Израел, че стоят зад убийството на Мохсен Фахризаде. По държавната телевизия иранският президент Рохани заяви, че Израел действат като наемник на Съединените щати.

Иранският учен беше прострелян в автомобила си край Абасард, недалеч от Техеран. По-късно той почина от раните си в болница.

През 2008-а Фахризаде влезе в черния списък на САААЩ на санкционирани лица, свързани с иранската ядрена програма. През 2018 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху определи Фахризаде като "баща на иранската ядрена програма".

"Запомнете това име - Фахризаде", каза Бенямин Нетаняху.

Иранският президент Рохани беше категоричен, че убийството няма да забави ядрената програма на страната и увери, че Иран ще отмъсти за смъртта на Фахризаде.

Конфликт в Близкия изток - това е най-вероятният сценарий, който Доналд Тръмп може да завещае на Джо Байдън. Убийството на Фахризаде вероятно ще засили конфронтацията на Техеран с другите мюсюлмански страни - "неприятели" в региона.

През 2018 г. Тръмп извади Съединените щати от ядреното споразумение с Иран. По време на управлението си, той се опитваше да сближи Израел с мюсюлманските държави, които са в конфликт с Иран.

Засега нито Израел, нито САЩ са коментирали убийството на иранския ядрен специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандализъм в Бургас: Събаряха саксии в Морската градина
Вандализъм в Бургас: Събаряха саксии в Морската градина
Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София
Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София