НОВИНИ

Учени: 50% от смъртните случаи от COVID-19 в Европа вероятно са в старчески домове

учени смъртните случаи covid европа вероятно старчески домове
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:38, 14.04.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Данни от Италия, Испания, Франция, Ирландия и Белгия сочат, че около половината от всички смъртни случаи в някои европейски страни вероятно са в старчески домове. Това съобщи „Гардиън“, позовавайки се на проучване на академици във Великобритания.

Целта на тяхната работа е да обяснят защо Обединеното кралство подценява пандемията и нейния ефект в старчески домове (където според статистиката има само 20 жертви).

След като вчера данните за хоспитализирани в страната бяха 10 000, правителствените служители заявиха, че старческите домове може би са най-силно засегнати.

Проучване на изследователи от Лондонското училище по икономика показва, че между 42 и 57% от случаите са в старчески домове в тези страни.

В Италия, според международен доклад, съотношението може да достигне 45% от всички смъртни случаи, като френските официални данни показват същата стойност. В Белгия това са официално 42% от смъртните случаи, в Испания може да достигнат 57% според данни на автономните региони.

Британската Асоциация на собствениците на домове за стари хора твърди, че има най-малко 1 000 жертви там, а според главния лекар на Обединеното кралство, малко над 9% от домовете са докладвали случаи.

Изследователите обаче отбелязват, че предвид огромното мнозинство от заразени в ЕС, са необходими по-точни данни във Великобритания, за да се разбере същността на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работещите в туризма са притеснени от по-продължителна криза в сектора
Работещите в туризма са притеснени от по-продължителна криза в сектора
В Пловдив започва работа лаборатория за PCR тестване за коронавирус
В Пловдив започва работа лаборатория за PCR тестване за коронавирус