НОВИНИ

В десет области в страната са в сила противоепидемични мерки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:52, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Епидемия вече е обявена в Смолян, Плевен, Варна, Бургас, София-област, Пазарджик, Пловдив и Габрово, от утре и в Ямбол , а от 31 ви януари и в Шумен. Така областите в които важат противоепидемични мерки вече ще са 10.

"Очаквано сме в разгара на грипната вълна, с доста голям брой заболели, което показва, че сме близо по пика на грипната епидемия. В някои от областите, които първи взеха мерки, както в Смолян, има дори понижение на заболеваемостта. В други, които скоро взеха мерки, както София-област, продължава повишаването, т.е. те са рекордьорът в момента с най-голям брой заболели", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Във Варна вече е взето решение учениците да минат на он-лайн обучение, то е обявено от 31 януари до края на седмицата. Грипната епидемия за града и областта се удължава до 5-ти февруари включително. От РЗИ - Варна напомнят, че остават в сила всички противоепидемични мерки. Спрени са плановите консултации на бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации, свижданията в лечебните заведения и социални институции. Препоръчва се също да се носи защитна маска при пътуване в градския транспорт, както и при посещение на болници и аптеки и учреждения.

"Тъй като имаме нарастване на заболеваемостта от грип и ОРЗ, към момента отново в групите от 5 до 14 и от 14 до 29 години са най-обхванати. Общата заболяемост, благодарение на тези 2 групи, се е вдигнала доста от 246 на 10 000, което е над заветните 200 за Варна", посочи проф. Цонко Паунов – директор на РЗИ–Варна.

Всички 192 училища в Пловдив провеждат уроците си онлайн до края на седмицата. Неприсъствено ще учат и в две габровски училища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските волейболни национали под 18 г. проведоха първи лагер за годината
Българските волейболни национали под 18 г. проведоха първи лагер за годината
Военният министър се срещна с посланика на Украйна
Военният министър се срещна с посланика на Украйна