НОВИНИ

Учение на Летище София и във ВМА за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:05, 25.02.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Здраве

Броят на заразените с коронавирус в Западна Европа расте. У нас властите предприеха сериозни превантивни мерки - учение на летището и проверки по сухопътните граници.

За да не си внесем коронавирус от държави, в които вече има такива случаи, властите у нас взеха сериозни мерки предвид, че се увеличава броят на заразените в Италия, Германия и Великобритания. Термокамери следят както на Терминал 1, така и на Терминал 2 на Летище София. Всеки с температура над 37 градуса е извеждан в специален изолатор.

Летище София. 9 сутринта. Самолетът от Истанбул тъкмо е кацнал. Учението започва.

Светлан Кичиков - директор на ГДГП: Сред редовните пътници имаше двама, които показаха на камерата, че имат повишена температура.

На мига ги отделят в специален изолатор. Следва преглед. Има съмнения за зараза. Мигновено ги транспортират със специална линейка във Военномедицинска академия.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: И вчера четох в социалните мрежи как някой минал през летището пък нищо не видял, нищо не му било направено. Затова са термокамерите, за да не пречим на потока и да имаме поглед върху хората докато те чакат за паспортния контрол.

По разпореждане на премиера Борисов - от днес екипи ще има и на сухопътните граници. Докато се достаят термокамерите на място хората ще се проверяват с безконтактни термометри.

Светлан Кичиков - директор на ГДГП: Към настоящия момент на по-големите КПП-та има представители ан здравното министерство. Служителите на МВР са оборудвани с лични предпазни средства - маски, ръкавици при работата с пътниците. Стремим се да не затрудняваме трафика.

Само през изтеклото денонощие през сухопътните граници на страната са минали над 35 000 души.

Според сценария на учението пациентите бяха транспортирани във ВМА.

Ако има място у нас, което разполага с условията и специалистите, за да се справи с опасната зараза, това е Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.

Двамата пациенти при учението за коронавирус бяха приети успешно. Единият попадна в реанимацията по сценарий, защото беше в по-тежко състояние. Тази реанимация е израдена вчера само за два часа.

Клиниката може да поеме до 40 пациенти.

При реална ситуация обаче има възможност за откиване на леглова база освен в Инфекциозната болница и в Пирогов. По протокол, освен пациентите, под карантина остава и медицинския екип. Останалите пациенти ще бъдат пренасочени към централната сграда на ВМА.

Ето как протече самото учение във ВМА:

Проф. д-р Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести: Двама пациенти пристигат от летището, единият ни бе докладван, че е с висока температурас тежка кашлица, пристъпи на задух, поради което пратихме реанимобила и не знаем какво е и го използвахме изолационната количка, за да можем да го докараме. Тези, които работят тук, да, няма да се прибират в домовете си, така е. Докато има пациенти, 14 дни. Ей сега да ви покажа в колата, куфарът ми е в колата.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Преценихме, че не е удачно да има смесване на потоците, това са основни принципи при инфекциозно болни, а пък тези болни евентуално от коронавирус, които са с тежки усложнения, те са дихателни и изискват интубация, подаване на кислород и ние трябва да пригодим всички условия, които са в тази сграда, за да не се смесват потоците.

На специален брифинг от Оперативния щаб отново потвърдиха, че у нас няма регистриран случай на коронавирус. Няма причина и за излишна паника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха дъщерята и внука на цар Киро
Арестуваха дъщерята и внука на цар Киро
Нено Димов остава в ареста
Нено Димов остава в ареста