НОВИНИ

Училищата в страната отвориха врати

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:13, 12.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Децата се върнаха в клас. След повече от 20 дни вкъщи днес учениците от първи до четвърти клас са отново на училище. На училище за 2 седмици са и 7-и, и 8-и, и 10-и клас, това са приоритетни класове, защото имат Национално външно оценяване, а 8-и, защото учат езици.

При тази ротация в първа група попадна именно 10-и, а не 12-и клас, защото дванадесетокласниците при предишните ротации вече успяха да се върнат два пъти. Днес първа смяна са първокласниците, а от големите класове 8-и и 10-и клас.

От днес: Връщат в клас част от учениците. Вижте кои други мерки се променят

"Според мен Националното външно оценяване трябва да отпадне, тъй като по-голямата част от времето ние през учебната година сме го прекарали онлайн. Онлайн обучението не е достатъчно, за да ни подготви добре за този изпит", заяви ученичката Весела Димитрова.

Според Ивайло Иванов онлайн обучението не е достатъчно за подготовка за матурите.

"Имайки предвид факта, че миналата година предишният випуск не правиха матури, защото бяха онлайн много по-малко време отколкото сега сме ние, трябва да се вземе предвид", коментира Ивайло Иванов.

"Моето мнение е, че не трябва да отпада материал. Втора година редуваме онлайн с присъствено обучение. Ако се отхвърли материал, не виждам на какво ще се държат матурите, така че считам, че материалът за 7-и клас и 12-и клас трябва да бъде запазен", заяви директорът на 133-о СУ Даниела Борисова.

Целта на мерките е в училище да има до 40% от учениците. При първите ротации шестокласниците бяха в трета група, дори не успяха да довършат обучението си, сега отново са в трета група и ще се завърнат последни, чак към 17 май.

Днес в училищата са разрешени практиките, дуалното обучение, индивидуалните изпити. Във висшите училища също са разрешени практическите занятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заработиха и закритите части на заведенията, но има липса на персонал
Заработиха и закритите части на заведенията, но има липса на персонал
Арсенал вкара три на Шефилд и го доближи още повече до Чемпиъншип
Арсенал вкара три на Шефилд и го доближи още повече до Чемпиъншип