COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Удължават срока на валидност на лични карти, шофьорски книжки и документи за пребиваване

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
12:32, 26.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

С шест месеца се удължава срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат до края на октомври. Документите с удължен срок ще важат само на територията на България.

Заради извънредното положение с 6 месеца се удължава и срокът за документи за постоянно пребиваващите у нас чужди граждани.

Документите за самоличност и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври 2020-а, ще бъдат валидни още шест месеца, но само на територията на страната. Паспортните служби не спират работа, но при променени условия за безопасност. Отчита се спад на заявленията заради карантината.

Светла Ценева, директор Дирекиця "Български документи за самоличност": На 9 март са приети л.к. 5 691, паспорти 4302, свидетелства за управление са приети 1269. Сравнение с 23 март в понеделник са приети 1071 л.к., 295 паспорта и 271 свидетелства за управление.

С шест месеца се удължава и срокът за документи за постоянно и дългосрочно пребиваващите у нас чужди граждани. За тези, които са с продължителен престой, също има отлагане.

Старши комисар Николай Николов - директор на Дирекция "Миграция": Това са тези, които имат разрешено пребиваване до една година, чийто срок изтича в периода на извънредното положение - да подадат документи до 14 дни след изтичане срока на извънредно положение, като той няма да се брои за прекъсване и нарушение на Закона за чужденците в Република България.

С два месеца се удължва срокът за разрешителни за търговия, придобиване и съхранение на оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.

Дамян Димов - инспектор в Сектор КОС, Главна дирекция "Национална полиция": Това удължаване се предприема, за да няма струпване на лица в приемните помещения на служителите на по линия на КОС.

Мерките влизат в сила със Закона за извънредното положение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Нидерландия и Белгия откриха коронавирус в канализацията
В Нидерландия и Белгия откриха коронавирус в канализацията
Лекари доброволци ще работят в лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив
Лекари доброволци ще работят в лаборатория за изследване на COVID-19 в Пловдив